Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Boczek na ciepło
Salceson Ozorkowy Arkadiusza »
Kiełbasa myśliwska z
dziczyznySkładniki:-
mięso kl I z jelenia I 2 kg (z
szynek)-
mięs kl II dzika 2,5 kg (
boczek i
karkówka)-
mięso kl III z jelenia 0,5 kg (z rozbioru
łopatek, gicze)-
pieprz naturalny 1,5 g/kg-
jałowiec 1g/kg-
czosnek świeży 2g/kg- peklosól 17g/kg- jelita naturalne do 32 mmWszystkie rodzaje
mięsa zapeklować oddzielnie, na sucho 5 dni. Następnie
mięso kl. I rozdrabniamy na sitku 20mm lub szarpaku, kl. II na sitku 8mm, a kl. III na sitku 3mm dwa
razy. Jeśli macie kuter lub malakser można
mięso kl. III rozdrobnić, powstanie lepsza masa klejąca do
kiełbasy. Przy kutrowaniu lub malaksowaniu tego
mięsa można dodać
przyprawy.Następnie wszystkie rodzaje
mięs mieszamy i dodajemy max 5%
wody, czyli do 250ml. Dokładnie mieszamy wszystkie rodzaje
mięsa do uzyskania kleistości i jeśli wcześnie nie dodaliśmy przypraw robimy to teraz.Masą napełniamy jelita i odkręcamy w parki ok 16-18cm.Osadzamy
kiełbasę ok. 2 godziny. Następnie po włożeniu do wędzarni osuszamy w temp. do 50 stopni, przy min ilości
dymu i max. ruchu powietrza.Po osuszeniu wędzimy w temp. 40-50 stopni do uzyskania brązowego koloru. Dalej podnosimy temp,. do max 80-90 stopni i dopiekamy do momentu osiągnięcia wewnątrz temp. ok 68-70 stopni.
Wyjmujemy z wędzarni i studzimy na powietrzu do temp. poniżej 18 stopni.Następnego dnia wędzimy powtórnie w
dymie o temp. do 30 stopni przez 2-3h.Następnie podsuszamy 5-7 dni.Możemy po podsuszaniu jeszcze raz owędzić ok. 1-2 h. Smacznegośroda, 25 lutego 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter