Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kabanosy z
dziczyznąMetka z
dziczyzną »
Kiełbasa myśliwska z
dziczyznąSkładniki:-
mięso wieprzowe kl I 3,6kg-
mięso z dzika kl II 5,2kg-
wołowina (ścięgniste) 1,2kg- peklosól 17-20g/kg,-
pieprz naturalny 1,5g/kg,-
jałowiec 1g/kg,-
czosnek 2-3g/kg- jelita kal. 28-32mm,
Mięsa kroimy i każde oddzielnie peklujemy na sucho przez co najmniej 48h-72h.Następnie
mięso kl. I mielimy na sitku 12mm lub większym.
Mięso kl II mielimy na sitku 8mm, a
mięso kl III mielimy na sitku 2-3mm i jeśli mamy jak to kutrujemy.Wszystkie
mięsa mieszamy. Dodajemy
przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę.Napełniamy jelita i odkręcamy w odcinki ok. 18-20cm w parki. Napełniamy jelita dość ścisło. Powietrze wykłuwamy
szpilką.Wkładamy do ciepłej wędzarni i suszymy. Wędzimy
dymem o temp do 65 stopni do uzyskania ciemno brązowego koloru. Następnie podpiekamy w temp do ok. 80 stopni do uzyskania wewnątrz wyrobu temp. ok 70stopni.Drugiego dnia wędzimy zimnym
dymem przez ok 6 do 12h.Podsuszamy 1 tydzień w temp. ok. 10 stopni.Smacznegoponiedziałek, 17 grudnia 2012, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter