ßßß
Składniki:- 2kg I z jelenia,- 2,5kg II z dzika,- 0,5kg III z wieprzowiny lub dzika,- cukier 2g/kg,- peklosól 17-20g/kg,- pieprz naturalny 1,5g/kg,- jałowiec 1g/kg,- czosnek 2-3g/kg- jelita kal. 28-32mm,Mięsa kroimy i każde oddzielnie peklujemy na sucho przez co najmniej 48h lub nawet dłużej do 5 dni.Następnie mięso z jelenia kl. I mielimy na sitku 12mm lub większym. Mięso kl II z dzika mielimy na sitku 8mm. Mięso kl III z dzika mielimy na sitku 2-3mm.Wszystkie mięsa mieszamy. Dodajemy przyprawy. .Napełniamy jelita i odkręcamy w odcinki ok. 18-20m w parki. Napełniamy jelita dość ścisło. Powietrze wykłuwamy szpilką.Wkładamy do ciepłej wędzarni i suszymy. Wędzimy dymem o temp do 60 stopni do uzyskania ciemno brązowego koloru. Następnie podpiekamy w temp ok 80 stopni do uzyskania wewnątrz wyrobu temp. ok 70stopni.Drugiego dnia wędzimy zimnym dymem przez ok 6 do 12h.Smacznegosobota, 18 grudnia 2010, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter