ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa jałowcowa z dziczyzny

Kiełbasa jałowcowa z dziczyzny

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Polędwica a la sopocka z dzika
Kiełbasa myśliwska z dziczyzny »
Kiełbasa jałowcowa z dziczyzny
Składniki:
- 1kg I z jelenia ,
- 2,5kg II z dzika,
- 0,5kg III z dzika,
- 0,5kg tłuszczu z dzika,
- jałowiec 0,6g/kg,
- pieprz naturalny 1,5g/kg,
- czosnek granulowany lub surowy 2-3g/kg,
- cukier 2g/kg,
- peklosól 17-20g/kg
- jelita wieprzowe kal. +32mm lub nawet wołowe 40mm
Mięsa kroimy i każde oddzielnie peklujemy na sucho przez co najmniej 48h lub nawet dłużej do 5 dni.
Następnie mięso z jelenia kl. I mielimy na sitku 12mm lub większym, najlepiej szarpak. Mięso kl II z dzika mielimy na sitku 8mm. Mięso kl III z dzika mielimy na sitku 2-3mm. Tłuszcz mielimy na sitku 8mm.
Wszystkie mięsa mieszamy. Dodajemy przyprawy. Jeśli farsz będzie gęsty można dodać troszkę wody max 5%.
Napełniamy jelita i odkręcamy w wianki długości ok. 40-50cm. Napełniamy jelita dość ścisło. Powietrze wykłuwamy szpilką.
Wkładamy do ciepłej wędzarni i suszymy. Wędzimy dymem o temp do 60 stopni do uzyskania ciemno brązowego koloru. Następnie podpiekamy w temp ok 80 stopni do uzyskania wewnątrz wyrobu temp. ok 70stopni.
Gotowe smacznego.
sobota, 18 grudnia 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/12/Kielbasa-jalowcowa-z-dziczyzny.html