Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Ciasto z nutelląKanie smażone »
Kiełbasa myśliwska z dzika II
Składniki:-
mięso z dzika okrawki 3kg-
mięso wieprzowe boczek 0,5kg-
mięso wieprzowe karkówka 1kg-
jałowiec 1g/kg-
czosnek granulowany lub główka wg. uznania
smakowego- peklosól 17g/kg-
pieprz 1,2 g/kg-
cukier 2g/kg- jelita 28mm
Mięso pokroić w kostkę i zemleć.
Mięso z dzika (okrawki) zemleć na sitku 3mm,
karkówkę zemleć na sitku 10mm, a
boczek na sitku 6mm.Zmielone
mięsa wymieszać, aż masa nabierze kleistości, dodać
przyprawy i peklosól.Wstawić do lodówki na 48h.Napełnić jelita odkręcjąc odcinki w parki o długości ok 16cm. Wykłuć powietrze jeśli gdzieś powstało. Osadzać ok 1h w temp ok 15 stopni.
Pierwszego dnia wędzić ciepłymm
dymem ok 4-6h, a następnie dopiec gorącym
dymem do osiągnięcia wewnątrz temp ok 70 stopni.
Drugiego dania wędzić
dymem zimnym ok. 4h do osiągniecia ciemnobrązowego koloru.Trzeciego dnia wędzić
dymem zimnym ok 4h.Suszyć przez okres ok jednego tygodnia w temp ok. 6 stopni.
Smacznegośroda, 29 września 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter