ßßß Cookit - przepis na Wędzona makrela

Wędzona makrela

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Karp wędzony w płatach
Wątrobianka wg. Arkadiusza »
Wędzona makrela
Wędzona makrela
Składniki:
- świeża makrela,
- sól kamienna,
- woda,
Rybę patroszymy. Przygotowujemy solankę ok 40g soli na 1 litr wody w ilości takiej, aby rybki swobodnie pływały. Wkładamy ryby do naczynia, zalewamy solanką i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia lub lodówki (temp. ok 6 stopni) na ok. 12h (na noc).
Wyjmujemy z solanki, nie płuczemy, wieszamy na haki i na kijach do ocieknięcia. Wkładamy do ciepłej wędzarki ok. 50 stopni i suszymy powierzchnię ryb. Następnie, gdy rybki są już suche puszczamy dym i wędzimy do uzyskania złotego koloru (temp ok. 50 st.). Następnie podnosimy temp. do ok. 80-90 stopni na ok. 45-60 min i podpiekamy. Trzeba uważać z temp., aby nie wytapiać rybek.
Smacznego
sobota, 10 stycznia 2015, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2015/01/Wedzona-makrela.html