ßßß
- 460 g mąki bezglutenowej;– 40 g bezglutenowej mąki amarantusowej Amarello lub Szarłat;– 20 g świeżych drożdży w temp. pokojowej;- 100 g miękkiego masła lub 30 g oleju;– 3 jajka w temp. pokojowej;– ok. 310 ml letniej wody;– łyżeczka soli;– pół łyżeczki cukru;– dwie łyżki pestek słonecznika bez śladowych ilości glutenu;– jajko do posmarowania powierzchni chleba;– nasiona do posypania: mak, czarnuszka, siemię lniane, sezam, słonecznikitp.;Drożdże wymieszać z cukrem i łyżką mąki oraz paroma łyżkami letniejwody. Odstawić na parę minut, by się spulchniły. Mąki wymieszać i przesiać,dodać łyżeczkę soli oraz słonecznik. Wbić jajka, dodać gotowy rozczyn, 300 mlletniej wody. Po chwili dodać masło. Składniki miksować przez 5 minut.Ciasto o konsystencji gęstego budyniu przełożyć do dużej formy wyłożonejpapierem do pieczenia. Nakłuć je w kilku miejscach wykałaczką. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około pół godziny, by ciasto podwoiłoniedziela, 21 grudnia 2014, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter