Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Ser suwalski z
czosnkiemKiełbasa a 8217 la Stefana »Leczo na zimę
Przepis znaleziony w jakimś babskim czytadle… Robię od lat kilku i zawsze jest ok.Składniki:- 2 kg kolorowej
papryki,- 2 kg
pomidorów,- 1 kg
cebuli,- 1 kg
cukinii,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra- według własnego smaku,- kilka ząbków
czosnku,-
olej rzepakowy,- kilka łyżek
koncentratu pomidorowego (my pomijamy)Sposób przegotowania:Oczyszczone warzywa kroimy:
cukinię i
paprykę w grubą kostkę,
pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
Cebulę pokroić w piórka i lekko podsmażyć w garnku,
a następnie dodać
paprykę i
pomidory. Wszystko dusić 20- 30 min. Dodać
cukinię, lekko podlać
wodą, dodać
przyprawy i dalej dusić na małym ogniu – ok. 40 min. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliło.
Gorące leczo przełożyć do wyparzonych słoików, na wierzch wlać ok. 2 łyżek
oleju, szczelnie zakręcić. Gdy słoiki lekko przestygną wstawić do ciepłej
wody i pasteryzować ok.20 min od momentu pojawienia się bąbelków
wody pod słoikiem (gdy nastąpi „pyrkanie”). Gorące słoiki postawić do góry dnem i czekać aż ostygną, a następnie wynieść w chłodne miejsce.
Skład można oczywiście modyfikować według własnych upodobań. Ja często dodaję jeszcze
pieczarki, bo lubimy. Zimą wystarczy podsmażyć
kiełbaskę lub
boczek, wleć słoik leczo, do tego gorące grzanki i gorący, pyszny posiłek mamy gotowy w kilka chwil. Polecam szczególne „kobietom pracującym”.środa, 21 sierpnia 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter