Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Schab polski pieczony
Ricotta -
ser serwatkowy »
Twaróg wiejski
Przepis od naszej sąsiadki od której też bierzemy
mleko od
krówki z łąki, a nie od mleczarni na czterech nogach i sterydachPrzepis jest wg. jej opisu:Składniki:-
mleko wiejskie krowie (ja robię z 5l),
Mleko wiejskie bez zbierania
śmietany stawiamy w domu, aby skisło. Jak jest dobre to nic nie trzeba, na drugi dzień jest zsiadłe.Jak od
krówek co dają po 40l/ dobę to może się nie zsiadać i trzeba dać kwaśnej
śmietany.Następnie jak jest zsiadłe to stawia
mleko na płycie z
boku, aby sobie tak z 10 godzin się lekko ogrzewało (było letnie) temp. max 30 stopni (sprawdzone). Jak będzie za ciepło to
twaróg będzie twardy, jak za zimno wodnisty.Następnie zlewamy wszystko i cedzimy przez np pieluchę. Kształt może być downy, np. klinek. Po ocieknięciu lekko prasujemy. Można dodać dla smaku w okresie podgrzewania troszkę
soli.
Twaróg wychodzi pycha.poniedziałek, 22 lipca 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter