ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa polska wędzona z gorczycą

Kiełbasa polska wędzona z gorczycą

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Tuszonka beiota
Metka wieprzowa »
Kiełbasa polska wędzona z gorczycą
Składniki:
- wieprzowina kl. I - 2kg,
- wieprzowina kl. II - 3kg,
- peklosól 19g/kg,
- cukier 2g/kg,
- pieprz naturalny 1,5g/kg,
- majeranek 0,5g/kg,
- czosnek 0,5g/kg
- gorczyca 1g/kg,
- jelita 32-36mm,
Mięsa pociąć w kostkę i zapeklować 48h.
Następnie mięso kl. I i II rozdrobnić na sitku 13mm.
Wymieszać razem do uzyskania kleistości. Dodać przyprawy w trakcie mieszania. Napełnić ściśle kiełbaśnice. Podzieliłem w parki o długości ok 35cm.
Osadzać ok 12-24h w temp. 10 stopni.
Wędzić zimnym dymem 2 x przez dwa dni do uzyskania barwy żółtobrązowej.
Dosuszyć w pomieszczeniu o temp. 10-12 stopni.
Smacznego
piątek, 16 grudnia 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/12/Kielbasa-polska-wedzona-z-gorczyca.html