ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa a’la żywiecka z dziczyzny

Kiełbasa a’la żywiecka z dziczyzny

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbasa a
Mieszałka do farszu »
Kiełbasa a’la żywiecka z dziczyzny
Składniki:
- mięso z jelenia kl. I 2kg,
- mięso z dzika kl. II 1kg,
- mięso z dzika kl. III 1,25kg,
- mięso tłuste z dziczyzny (boczek, ścinki) 0,75kg,
- cukier 1g/kg,
- pieprz naturalny 1g/kg,
- czosnek 2-3g/kg
- jałowiec 0,5g/kg,
- osłonki białkowe 65mm
- peklosól 17g/kg.
Po pokrojeniu w kostkę mięso peklujemy na sucho 3dni.
Mięso kl. I rozdrabniamy na szarpaku,
kl. II na sitku 10mm,
kl. III na sitku 3mm
i kutrujemy z dodatkiem lodu lub wody oraz przypraw.
Mieszamy dokładnie,
a następnie napełniamy osłonki w odcinki ok. 35-40cm.
Osadzamy ok. 2-3h.
Wędzimy dymem o temp ok. 70-80 stopni ok. 2, 2,5h do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni.
Studzimy.
Następnego dnia wędzimy dymem zimnym ok. 4h.
Podsuszamy 1-2 tygodnie w temp ok. 10 stopni.
Smacznego
poniedziałek, 11 kwietnia 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/04/Kielbasa-a8217la-zywiecka-z-dziczyzny.html