Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa aMieszałka do farszu »
Kiełbasa a’la
żywiecka z
dziczyznySkładniki:-
mięso z jelenia kl. I 2kg,-
mięso z dzika kl. II 1kg,-
mięso z dzika kl. III 1,25kg,-
mięso tłuste z
dziczyzny (
boczek, ścinki) 0,75kg,-
cukier 1g/kg,-
pieprz naturalny 1g/kg,-
czosnek 2-3g/kg-
jałowiec 0,5g/kg,- osłonki
białkowe 65mm- peklosól 17g/kg.Po pokrojeniu w kostkę
mięso peklujemy na sucho 3dni.
Mięso kl. I rozdrabniamy na szarpaku,
kl. II na sitku 10mm,
kl. III na sitku 3mm
i kutrujemy z dodatkiem
lodu lub
wody oraz przypraw.Mieszamy dokładnie,
a następnie napełniamy osłonki w odcinki ok. 35-40cm.Osadzamy ok. 2-3h.
Wędzimy
dymem o temp ok. 70-80 stopni ok. 2, 2,5h do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni.Studzimy.Następnego dnia wędzimy
dymem zimnym ok. 4h.Podsuszamy 1-2 tygodnie w temp ok. 10 stopni.
Smacznegoponiedziałek, 11 kwietnia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter