ßßß

Makaron z serkiem brie w sosie śmietanowym posypany płatkami prażonych migdałów to szybkie, niezwykle proste, a zarazem eleganckie danie. Delikatność łososia w lekkim sosie śmietanowym to idealne połączenie smaków i ciekawy pomysł na obiad.
ok. 300 g makaronu3 ząbki czosnku250 ml śmietanki 30%3 serki śmietankowe (typu kiri)przyprawa: bazylia, tymianek, lubczyk, pieprz, sóloliwaok. 200 g serka brieok. 70 g płatków migdałów
Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy śmietankę, serki śmietankowe i podgrzewamy do rozpuszczenia, doprawiamy bazylią, tymiankiem, lubczykiem, pieprzem i solą (po szczypcie).Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni do bardzo lekkiego zrumienienia.Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem, przekładamy na talerze, a na wierzch wykładamy pokrojone kawałki serka brie.Posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.Całość posypujemy mielonym pieprzem.










