ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy Sernik z Pajęczyną - Halloween

Czekoladowy Sernik z Pajęczyną - Halloween

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjny, mocno czekoladowy sernik o delikatnej puszystej i rozpływającej się w ustach konsystencji. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa w formie pajęczyny, która idealnie pasuje do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru.
Sernik:
350 g zmielonego dwukrotnie twarogu
250 g mascarpone
1/2 szklanki brązowego cukru
ok. 2 łyżki białego cukru
łyżeczka mąki pszennej
łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
Polewa:
ok. 70 g dobrej jakości czekolady gorzkiej
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy do momentu, gdy czekolada przestanie być gorąca, jednak nadal pozostanie płynna.
Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę. Wszystko łączymy ze śmietanką.
Dno tortownicy (ok. 20 cm średnicy) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem i wylewamy masę serową. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim czekoladowy sernik na kolejne 30 minut (pamiętajmy, że podczas pieczenia nie należy do sernika "zaglądać"). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę:
Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Następnie za pomocą bardzo cienkiej końcówki szprycy lub długopisu cukierniczego "malujemy" pajęczynę.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/10/czekoladowy-sernik-z-pajeczyna-halloween.html