ßßß Cookit - przepis na Sos pomarańczowy

Sos pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Wytrawny sos pomarańczowy do mięs, z karmelem i masłem. Idealny do piersi z kaczki czy pieczonej kaczki, ale pasuje też do innych mięs drobiowych.
Wykonanie sosu jest proste i szybkie. Należy jedynie uważać podczas karmelizowania cukru – gdy cukier zacznie się złocić, to bardzo łatwo może się przypalić. Należy bardzo uważać w tym momencie i nie przeciągać go zbyt długo – gdy cukier w całości rozpuści się i będzie jasno złoty, należy wlać sok pomarańczowy. Przy wlewaniu soku należy się trochę odsunąć i uważać bo sok z karmelem łączą się dość „agresywnie” ;)
ok. 130 ml sosu tj. na 2 do 3 osób
Składniki
2 duże, słodkie pomarańcze
2 łyżki cukru
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 kopiasta łyżka zimnego masła
szczypta soli
Wykonanie z pomarańczy wycisnąć cały sok i przecedzić go przez sitko
do garnuszka z grubym dnem wsypać cukier i postawić na ogniu. Gdy cukier rozpuści się i stanie przezroczysty, to uważnie go obserwować, bo w bardzo krótkim czasie zacznie być złoty. Uważać by się nie przypalił – ma uzyskać kolor jasno złoty
gdy cukier będzie jasno złoty wlać do niego cały sok. Wlewając sok uważać i odsunąć się od garnka bo gorący karmel w połączeniu z sokiem zaczyna pryskać
gdy sok się uspokoi, zamieszać intensywnie, by odkleić ewentualny karmel od dna garnka – karmel zacznie się rozpuszczać w gorącym soku
teraz należy redukować sos na średnim ogniu przez ok. 10 do 15 minut, aż straci połowę objętości
następnie zestawić sos z ognia i dodać zimnego masła. Poczekać aż się rozpuści mieszając od czasu do czasu. Zimne masło zagęści nam sos
dodać sól oraz ocet i wymieszać
podawać do piersi z kaczki, kaczki pieczonej lub innych mięs drobiowych
Opublikowano: 19 grudnia 2014
Przepis Pascala Brodnickiego, zmodyfikowany.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Piernikowe gorące kakao
Mazurek kajmakowy z bakaliami
Pumpkin Pie
Chleb razowy pszenno-żytni z ziarnami
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/sos-pomaranczowy