Wykonanie
Wytrawny sos
pomarańczowy do
mięs, z karmelem i
masłem. Idealny do piersi z
kaczki czy pieczonej
kaczki, ale pasuje też do innych
mięs drobiowych.Wykonanie
sosu jest proste i szybkie. Należy jedynie uważać podczas karmelizowania
cukru – gdy
cukier zacznie się złocić, to bardzo łatwo może się przypalić. Należy bardzo uważać w tym momencie i nie przeciągać go zbyt długo – gdy
cukier w całości rozpuści się i będzie jasno złoty, należy wlać
sok pomarańczowy. Przy wlewaniu soku należy się trochę odsunąć i uważać bo sok z karmelem łączą się dość „agresywnie” ;)ok. 130 ml sosu tj. na 2 do 3 osóbSkładniki2 duże, słodkie
pomarańcze2 łyżki
cukru1 łyżeczka
octu balsamicznego1 kopiasta łyżka zimnego
masłaszczypta
soliWykonanie z
pomarańczy wycisnąć cały sok i przecedzić go przez sitkodo garnuszka z grubym dnem wsypać
cukier i postawić na ogniu. Gdy
cukier rozpuści się i stanie przezroczysty, to uważnie go obserwować, bo w bardzo krótkim czasie zacznie być złoty. Uważać by się nie przypalił – ma uzyskać kolor jasno złotygdy
cukier będzie jasno złoty wlać do niego cały sok. Wlewając sok uważać i odsunąć się od garnka bo gorący karmel w połączeniu z
sokiem zaczyna pryskaćgdy sok się uspokoi, zamieszać intensywnie, by odkleić ewentualny karmel od dna garnka – karmel zacznie się rozpuszczać w gorącym sokuteraz należy redukować sos na średnim ogniu przez ok. 10 do 15 minut, aż straci połowę objętościnastępnie zestawić sos z ognia i dodać zimnego
masła. Poczekać aż się rozpuści mieszając od czasu do czasu. Zimne
masło zagęści nam sosdodać
sól oraz
ocet i wymieszaćpodawać do piersi z
kaczki,
kaczki pieczonej lub innych
mięs drobiowych
Opublikowano: 19 grudnia 2014Przepis Pascala Brodnickiego, zmodyfikowany.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Piernikowe gorące
kakaoMazurek kajmakowy z
bakaliamiPumpkin Pie
Chleb razowy pszenno-żytni z ziarnamiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus