Wykonanie
Pierś
kaczki robiłam pierwszy raz.Szukałam w internecie idealnego przepisu i w końcu wyszło na to że połączyłam rady z kilku przepisów aby danie wyszło perfekcyjnie.Potrzebujemy:dwie piersi z
kaczkisól,
pieprzSos:sok z dwóch soczystych
pomarańczyłyżka
octu balsamicznymdwie łyżki
cukrusól,
pieprzłyżka
masłaDodatki:3
ziemniakipół średniego
selera lub jeden małyłyżka
masładwie łyżki
mlekaGotujemy
ziemniaki z
selerem.Tłuczemy na puree z dodatkiem
masła i
mleka.Robimy sos.Do garnka z grubym dnem wsypujemy dwie łyżki
cukru i czekamy aż się rozpuści i będzie miało jasno złoty kolor ale nie wolno dopuścić aby się spalił. Do karmelu wlewamy ostrożnie sok z
pomarańczy i mieszamy aby
cukier okleił się od dna.Gotujemy ok 10 minut aby odparował sos.Zmniejszamy ogień dokładamy
masło,
ocet,
sól i
pieprz.Redukujemy do satysfakcjonujacej konsystencji.
Kaczka musi być wcześniej wyciągnięte z lodówki aby miała temperaturę pokojowa.Nacinamy skórę
kaczki nie uszkadzając
miesa.Solimy i
pieprzymy z obu stron.
Kaczkę kładziemy na zimna patelnie od strony skóry.Od momentu rozgrzania patelni smażymy 7 minut.Odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minut.Zdejmujemy z patelni i odkładamy na kilka minut aby była soczysta.