Wykonanie
Składniki1 mały
bakłażan1 duża
cukinia1 duża
cebula3 ząbki
czosnku1/2
papryki czerwonej1/2
papryki żółtej2 duże, dojrzałe, aromatyczne
pomidory1 łyżka pasty /
koncentratu pomidorowego (w razie potrzeby)1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1/2
tymianku1/2
ziół prowansalskich1/2
bazylii1 i 1/2 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie
cukinię i
bakłażana dokładnie umyć, odciąć końce i pokroić w półtalarki grubości 0,5 cm, a w razie potrzeby podzielić większe kawałki jeszcze raz na pół, by wszystkie było w miarę równe.
Cukinii i
bakłażana nie obieramy!
bakłażana rozłożyć na talerzu i posypać równomiernie niewielką ilością
soli (dodatkową, nie ma jej w składnikach). Dzięki temu
bakłażan wypuści sok i pozbędziemy się lekkiej, charakterystycznej dla tego warzywa, goryczki. Zostawić go tak na kilka minut, a następnie lekko opłukać
wodą i osuszyć
cebulę posiekać na niewielka kostkę, a
czosnek przecisnąć przez praskę
pomidory obrać ze skórki. Można je w tym celu sparzyć wrzątkiem przez 1 do 2 min., następnie polać zimną
wodą i ściągnąć skórę. Następnie pokroić je w niewielką kostkę
papryki pokroić w kostkę wielkości 1 do 2 cmrozgrzać wysoka patelnie lub szeroki garnek, wlać
oliwęwrzucić
cebulę, podsmażać krótką chwilę i dodać
czosnek. Podsmażać ok 1 do 2 min., aż się zeszklą, ale nie do zrumienieniadołożyć
bakłażana oraz
cukinię i podsmażać 2 min., teraz dodać
paprykę i znów podsmażyć 2 min. na końcu dodać
pomidory (w razie potrzeby również pastę / koncentrat) oraz wszystkie
przyprawy i podsmażać przez 10 do 15 min lub do momentu gdy
bakłażan i
cukinia zmiękną, ale wciąż będą jędrne i nie stracą za bardzo koloru, a sos z
pomidora nieco zgęstniejepodawać ciepłe, np. z
chlebem lub do dań
mięsnych