ßßß Cookit - przepis na Ratatouille

Ratatouille

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 mały bakłażan
1 duża cukinia
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
2 duże, dojrzałe, aromatyczne pomidory
1 łyżka pasty / koncentratu pomidorowego (w razie potrzeby)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 tymianku
1/2 ziół prowansalskich
1/2 bazylii
1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
cukinię i bakłażana dokładnie umyć, odciąć końce i pokroić w półtalarki grubości 0,5 cm, a w razie potrzeby podzielić większe kawałki jeszcze raz na pół, by wszystkie było w miarę równe. Cukinii i bakłażana nie obieramy!
bakłażana rozłożyć na talerzu i posypać równomiernie niewielką ilością soli (dodatkową, nie ma jej w składnikach). Dzięki temu bakłażan wypuści sok i pozbędziemy się lekkiej, charakterystycznej dla tego warzywa, goryczki. Zostawić go tak na kilka minut, a następnie lekko opłukać wodą i osuszyć
cebulę posiekać na niewielka kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę
pomidory obrać ze skórki. Można je w tym celu sparzyć wrzątkiem przez 1 do 2 min., następnie polać zimną wodą i ściągnąć skórę. Następnie pokroić je w niewielką kostkę
papryki pokroić w kostkę wielkości 1 do 2 cm
rozgrzać wysoka patelnie lub szeroki garnek, wlać oliwę
wrzucić cebulę, podsmażać krótką chwilę i dodać czosnek. Podsmażać ok 1 do 2 min., aż się zeszklą, ale nie do zrumienienia
dołożyć bakłażana oraz cukinię i podsmażać 2 min., teraz dodać paprykę i znów podsmażyć 2 min. na końcu dodać pomidory (w razie potrzeby również pastę / koncentrat) oraz wszystkie przyprawy i podsmażać przez 10 do 15 min lub do momentu gdy bakłażan i cukinia zmiękną, ale wciąż będą jędrne i nie stracą za bardzo koloru, a sos z pomidora nieco zgęstnieje
podawać ciepłe, np. z chlebem lub do dań mięsnych
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/ratatouille