ßßß
Mój sposób na pieczone ziemniaki. Z oliwą, rozmarynem, trochę na ostro.Sposób szybki i łatwy, szczególnie jeśli mamy młode ziemniaki, których nie trzeba obierać. Jeśli chcemy je podać gościom, to możemy je przygotować wcześniej, do etapu posmarowania oliwą i ułożenia na blasze, a w odpowiednim momencie tylko upiec.Tak przyrządzone ziemniaki będą świetnym dodatkiem do obiadu, a szczególnie do mięs z grilla. Świetnie smakują z sosem tzatziki .porcje dla 4 do 6 osóbSkładniki1 kg ziemniaków (jeśli nie są młode i trzeba je obrać, to powinien być 1 kg po obraniu)2 łyżki oliwy z oliwek3/4 łyżeczka czerwonej papryki3/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki rozmarynuszczypta ostrej paprykiszczypta pieprzuWykonanie w kubku wymieszać oliwę z przyprawami i odstawić na 10 min. Jeśli mamy świeży rozmaryn, to najpierw drobno go posiekaćmłode ziemniaki wystarczy dokładnie umyć, wyszorować. Jeśli mamy starsze ziemniaki, to należy je obraćziemniaki przeciąć na pół, a te duże na ćwiartki. Kawałki powinny być zbliżonej wielkości, żeby równo się upiekłyblachę wyłożyć papierem do pieczeniaziemniaki smarować z każdej strony oliwą z przyprawami za pomocą pędzelka. Wystarczy niewielka ilość oliwy na każdego ziemniaka – nie chcemy by były tłuste. Podczas smarowania mieszać oliwę z przyprawami, tak by każdy ziemniak był odpowiednio doprawionyukładać na blasze zaokrągloną częścią (w przypadku nieobranych – skórką), tak by stykały się z blachą jak najmniejszą powierzchniąziemniaki piec w 200ºC przez 35 do 45 min. Na 15 min przed końcem włączyć termoobieg, by skórka była bardziej chrupiąca i rumianapodawać od razu – z czasem ziemniaki miękną i nie są już tak chrupiące
Opublikowano: 19 stycznia 2014Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Małdrzyki krakowskie
Caprese
Sałatka z melonem i prosciutto
Linguine z Pesto alla GenovesePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus