ßßß Cookit - przepis na Mazurek kajmakowy z bakaliami - Fotokulinarnie

Mazurek kajmakowy z bakaliami - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Wielkanocna klasyka – słodki i bardzo dekoracyjny mazurek kajmakowy z bakaliami.
Spód jest kruchy i rozpływa się w ustach a z ciastem się świetnie pracuje.
Kajmak proponuję z puszki. Oczywiście najlepszy jest domowy, ale to jest opcja super szybka :) Tylko trzeba zwrócić uwagę, by kupić kajmak, który jest czystym ugotowanym mlekiem słodzonym, a nie masą kajmakopodobną z dodatkami i chemią. Na pewno przynajmniej jeden producent na polskim rynku ma taki kajmak, więc poszukajcie :) Wtedy po prostu oszczędzamy czas na gotowaniu puszki z mlekiem słodzonym.
Do upieczenia nie potrzebujemy formy – pieczemy bezpośrednio na blasze. Przepis jest na mazurek wielkości 25 na 30 cm oraz rant, który ozdobi nasz mazurek i zapobiegnie ewentualnemu wypłynięciu kajmaku.
Górę ozdabiamy sporą ilością bakalii. Opcja dla artystycznych dusz, to ułożyć piękny wielkanocny wzór :) Polecam by wzór ściśle pokrywał całą powierzchnię – wtedy bakalie na wierzchu dodają nam sporo smaku, a np kwaśna żurawina świetnie kontrastuje ze słodkim kajmakiem. Natomiast opcja dla zabieganych to posiekać i wymieszać odpowiednią ilość bakalii i posypać nimi całą powierzchnię mazurka – to też pięknie wygląda!
Mazurek kajmakowy z bakaliami na mazurek wielkości 25 na 30 cm z ozdobnym rantem
Składniki
spód
350 g mąki pszennej krupczatki
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
250 g kajmaku
bakalie (na moim mazurku: kandyzowany ananas i papaja, orzechy laskowe, płatki migdałów, suszona morela i żurawina)
Wykonanie
oddzielić białka i żółtka
wymieszać mąkę, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składniki na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mm
odmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciasto
ciasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek – na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów – wtedy więcej mazurka będzie pokryte masą
papier do pieczenia z ciastem przekładamy na blachę
spód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloru
spód wystudzić na spód wyłożyć kajmak i rozsmarować równomiernie na kajmaku ułożyć dowolny wzór z bakalii, tak by pokrył całą powierzchnię. Lub wersja szybsza: posiekać odpowiednią ilość bakalii i posypać nimi kajmak, tak by przykryły całą powierzchnię
mazurek schłodzić, by kajmak nieco stężał i przechowywać go również w chłodzie
Opublikowano: 20 kwietnia 2014
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Tarta ze szparagami
Chleb razowy pszenno-żytni z ziarnami
Ziemniaki ze speckiem i pietruszką
Zakwas z buraków na barszcz
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/mazurek-kajmakowy-z-bakaliami