ßßß Cookit - przepis na " Konfitura żurawinowa "

" Konfitura żurawinowa "

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Jabłecznik
Warkocz drożdżowy z ... »
" Konfitura żurawinowa "
Co roku robię zapas takiej konfitury którą później można podawać z serami,do pieczonego mięsa lub w okresie przeziębień jako dodatek do herbaty.
Składniki:
1 kg żurawiny
2,5 szkl cukru
0,5 szkl wody
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem a następnie dodajemy do niej żurawinę wypłukaną w zimnej wodzie i delikatnie zmiażdżoną np.tłuczkiem do ziemniaków.
Gotujemy na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas.
Gotujemy do czasu odparowania wody i uzyskania dość gęstej konfitury.Na końcu dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Gotową konfiturę przekładamy gorącą do słoików,zakręcamy i układamy do góry dnem do czasu wystudzenia.
środa, 20 listopada 2013, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/11/Konfitura-zurawinowa.html