ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni z żurawiną na zakwasie

Chleb żytni z żurawiną na zakwasie

nazwa

Wykonanie

W moim rodzinnym domu mama już od 20 lat piecze co weekend chleb pszenno-żytni na zakwasie. Często kiedy przyjeżdżamy pozwala mi upiec z części zakwasu chleb pełno żytni z żurawiną :) Ciężko będzie mi napisać 100 % przepis, bo wszystko zazwyczaj robimy "na oko", ale możecie, a nawet musicie spróbować tez w domu upiec taki chleb.
PRZEPIS (na 1 bochenek):
SKŁADNIKI:
Zakwas:
200g mąki żytniej
0,5 szklanki wody
2 gramy drożdży
Chleb:
zakwas
600g mąki żytniej
10g drożdży
1 łyżka soli
0,5 litra letniej wody 0,5 - 1 szklankę żurawiny
1. Wszystkie składniki na zakwas dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 dni
2. Do zakwasu dodajemy 100 g mąki, drożdże, sol i wodę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc pod przykryciem
3. Dodajemy resztę mąki i żurawinę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Blaszki smarujemy olejem (my używamy tzw. keksówki) i wykładamy ciasto do blachy. Czekamy, aż jeszcze wyrośnie, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w 200st. C przez 1 godz i 10 minut.
Poniżej jest ciasto na chleby z mąk żytniej i pszennej
Tutaj już jest porcja ciasta z mąki żytniej z żurawiną
Na kolejny zakwas pozostawiamy ciasto z całości. Wkładamy do miseczki i odstawiamy do zimnego miejsca aż do następnego wyrabiania ciasta.
Poniżej chleb gotowy do włożenia do piekarnika
A oto bochenek chleba żytniego z żurawiną !!!!
Źródło:http://dietetycznienacodzien.blogspot.com/2014/04/chleb-zytni-z-zurawina-na-zakwasie.html