ßßß Cookit - przepis na Zupa fasolowa z pieczoną papryką

Zupa fasolowa z pieczoną papryką

nazwa

Wykonanie

Aksamitna, kremowa zupa, która swój piękny koralowy kolor zawdzięcza pieczonej papryce jest jednym z moich ulubionych dań w okresie jesienno zimowym. Można ją przyrządzić na bulionie lub wodzie w wersji light, a zamiast śmietany dodać trochę jogurtu naturalnego. Czas przygotowania zupy znacząco wydłuża pieczenie i studzenie papryki ale można ją przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Polecam na rozgrzewkę w zimowe popołudnia.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 70 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
400 g białej fasoli z puszki
400 g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
4 pieczone czerwone papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 papryczki chili
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 litr bulionu lub wody w wersji light
4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego w wersji light
sól
pieprz
Sposób wykonania:
paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych, układamy (skórką do góry) na blasze wyłożonej pergaminem, lekko dociskając każdą połówkę żeby się spłaszczyła, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ̊ C i pieczemy około 30 min. aż skórka się spali, gorącą paprykę przekładamy do miski lub garnka, przykrywamy i pozostawiamy na 20 min. po tym czasie zdejmujemy skórkę i kroimy w garnku o grubym dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, chili, pomidory, przecier pomidorowy, pieczoną paprykę i bulion lub wodę, gotujemy około 5 min,
płuczemy fasolę, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 15 min, pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem,
następnie przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem i podajemy z kleksem śmietany z odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
1. Pierogi z mięsem, pieczoną papryką i kuskusem
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2012/11/Zupa-fasolowa-z-pieczona-papryka.html