ßßß Cookit - przepis na Grillowany kurczak w miodowo-limonkowej marynacie z tabasco

Grillowany kurczak w miodowo-limonkowej marynacie z tabasco

nazwa

Wykonanie

Kolejne danie, którego przygotowanie nie powinno nikomu sprawić trudności a smakuje wybornie. Posiada jeszcze tę zaletę, że doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami i sałatą jako główne danie obiadowe albo możemy pokroić mięso na zimno i zrobić pyszną sałatkę z kurczakiem a dzieciom zaserwować domowego Mac Chickena .
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 25 min. + 2 h marynowanie mięsa
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
podwójny filet z kurczaka
1/4 szklanki soku z limonki
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 ½ łyżeczki Tabasco
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki miodu
Sposób wykonania:
filet myjemy, osuszamy i dzielimy na cztery części, lekko rozbijamy każdy kawałek,
pozostałe składniki łączymy dokładnie mieszając i uzyskujemy marynatę, w niewielkim naczyniu układamy mięso i zalewamy marynatą, odstawiamy do lodówki na 2 godziny,
po odsączeniu mięsa z nadmiaru marynaty smażymy kurczaka z obu stron około 15 min na rozgrzanej patelni grillowej.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2012/10/Grillowany-kurczak-w-miodowo-limonkowej-marynacie.html