Wykonanie
            To niezwykle pikantne i wyrafinowane danie. Z całą pewnością usatysfakcjonuje miłośników tak zwanych ostrych smaków. Składniki w niezwykły sposób przenikają się i tworzą kombinację lekkich a jednocześnie wyrazistych i wyjątkowych aromatów. Pomysł na tak fantastyczne danie, które możnaprzygotować w ekspresowym tempie oraz serwować zarówno na ciepło jak i na zimno zawdzięczam autorce bloga pt. Śladami słodkiej babeczki . Sześć dni temu zamieściłam przepis na pikantne świderki z 
wątróbką i 
pomidorem, słodka babeczka skomentowała ten przepis na facebook-u cytuję: „ dla mnie porcję bez 
wątróbki poproszę”. Zapytałam czy w takim razie może być z z 
awokado, 
mango i miętą?. Dostałam odpowiedź, że bardzo pasuje. Szczerze??? Nie miałam pojęcia, że z tego wyjdzie cos tak fajnego w smaku z odrobiną powiewu świeżości i lata, bo wygląda 
słonecznie…Uwaga: pikantne jak diabli ( ja uwielbiam), można złagodzić smak stosując 
ostrą paprykę w płatkach zamiast 
chilli.

Ilość porcji – 4Czas wykonania – 15Stopień trudności – bardzo łatwySkładniki:300 g 
makaronu ( najlepiej pasują świderki),3 spore ząbki 
czosnku,2 świeże 
papryczki chilli lub 1,5 łyżeczki suchej w płatkach,1 
awokado pokrojone w kostkę,1 dorodne 
mango pokrojone w kostkę,1 łyżka posiekanej, świeżej 
mięty,2 łyżki 
soku z limonki,3 łyżki 
oliwy z oliwek,
sól,
pieprz świeżo mielony,Sposób wykonania: w osolonej wodzie gotujemy 
makaron około 12 min. w tym czasie siekamy 
czosnek i rozcieramy z odrobiną 
soli,papryczkę myjemy, oczyszczamy i drobno siekamy,siekamy 
miętę,
awokado i 
mango kroimy w kostkę i skrapiamy 
sokiem z limonki, odstawiamy, na głęboką patelnię wlewamy 
olej, wrzucamy 
czosnek i 
papryczkę chili, kiedy 
czosnek zacznie skwierczeć dodajemy odcedzony 
makaron, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy 
awokado i 
mango z 
sokiem z limonki, jeszcze raz mieszamy, zestawiamy z ognia i dodajemy 
miętę,oprószamy 
pieprzem i ewentualnie doprawiamy 
solą.