ßßß Cookit - przepis na Królewicz

Królewicz

nazwa

Wykonanie

CIASTO MIODOWE:
30 dag mąki pszennej
15 dag cukru
15 dag margaryny
1 jajko
1 łyżeczka sody 2 łyżeczki miodu
Margarynę, cukier i miód roztopić w rondelku. Jak masa ostygnie dodać do mąki, sody i jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w dużej blaszce. Ciasto rozgniatamy palcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec 15-20 minut (max 30 min) w temperaturze ok.180 stopni.
BISZKOPT Z 4 JAJEK:
4 jaja
szczypta soli
1/2 łyżeczki octu
1/2 szklanki i łyżeczka cukru
4/5 szklanki mąki pszennej (w tej ilości ma być 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i 1/2 łyżeczki octu. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić. Dalej miksując dodać żółtka. Na końcu przesiać mąki i proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką w taki sposób, aby napowietrzyć masę. Należy masę wymieszać szybko i energicznie. Piec w temperaturze 150-180 stopni, 25 minut (max. 30).
KREM:
20 dag cukru
0,5 l mleka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
2 cukry waniliowe
1 margaryna
Z podanych składników ugotować budyń. Do gorącego budyniu wrzucamy kostkę margaryny i miksujemy do rozpuszczenia. Ciepłym kremem smarujemy placek miodowy, przykrywamy biszkoptem, który smarujemy kolejną warstwą kremu i na koniec kładziemy drugi placek miodowy. Możemy posmarować boki ciasta i wierzch. Na koniec wylewamy polewę czekoladową posypując wiórkami kokosowymi.
POLEWA:
1 jajo
3 łyżki cukru
1/2 kostki margaryny
3 łyżki kakao
Jajko wyparzyć, wybić do kubka, dodać 3 łyżki cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić pół kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao, na koniec wlać roztopioną margarynę.
UWAGI:
Zarówno krem jak i polewa szybko gęstnieją, więc przygotowujemy jak mamy upieczone i wystudzone placki.
Zauważyłam, że jeśli do ciasta miodowego dodaję miód gryczany to ciasto bardzo dobrze się wygniata na blaszce; a jeśli dodaje miód kwiatowy to ciasto bardzo się klei i wygniatam schłodzona łyżeczką. Im gęstszy miód tym łatwiej się pracuje z ciastem.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jak placki miodowe nasiąkną kremem.
SMACZNEGO !!!
Źródło:http://magdallena.blog.pl/?p=143