Wykonanie
CIASTO
MIODOWE:30 dag
mąki pszennej15 dag
cukru15 dag
margaryny1
jajko1 łyżeczka
sody 2 łyżeczki
mioduMargarynę,
cukier i
miód roztopić w rondelku. Jak masa ostygnie dodać do
mąki,
sody i
jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w dużej blaszce. Ciasto rozgniatamy palcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec 15-20 minut (max 30 min) w temperaturze ok.180 stopni.
BISZKOPT Z 4
JAJEK:4
jajaszczypta
soli1/2 łyżeczki
octu1/2 szklanki i łyżeczka
cukru4/5 szklanki
mąki pszennej (w tej ilości ma być 1 czubata łyżeczka
mąki ziemniaczanej)1 łyżeczka
proszku do pieczenia4
białka oddzielić od
żółtek. Dodać szczyptę
soli i 1/2 łyżeczki
octu.
Białka ubić na sztywno. Wsypać
cukier i ubić. Dalej miksując dodać
żółtka. Na końcu przesiać
mąki i
proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką w taki sposób, aby napowietrzyć masę. Należy masę wymieszać szybko i energicznie. Piec w temperaturze 150-180 stopni, 25 minut (max. 30).KREM:20 dag
cukru0,5 l
mleka1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej1 czubata łyżka
mąki pszennej2
cukry waniliowe1
margarynaZ podanych składników ugotować
budyń. Do gorącego budyniu wrzucamy kostkę
margaryny i miksujemy do rozpuszczenia. Ciepłym kremem smarujemy placek
miodowy, przykrywamy
biszkoptem, który smarujemy kolejną warstwą kremu i na koniec kładziemy drugi placek
miodowy. Możemy posmarować boki ciasta i wierzch. Na koniec wylewamy
polewę czekoladową posypując wiórkami kokosowymi.POLEWA:1
jajo3 łyżki
cukru1/2 kostki
margaryny3 łyżki
kakaoJajko wyparzyć, wybić do kubka, dodać 3 łyżki
cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić pół kostki
margaryny.
Jajka utrzeć do białości, wsypać
kakao, na koniec wlać roztopioną
margarynę.
UWAGI:Zarówno krem jak i polewa szybko gęstnieją, więc przygotowujemy jak mamy upieczone i wystudzone placki.Zauważyłam, że jeśli do ciasta
miodowego dodaję
miód gryczany to ciasto bardzo dobrze się wygniata na blaszce; a jeśli dodaje
miód kwiatowy to ciasto bardzo się klei i wygniatam schłodzona łyżeczką. Im gęstszy
miód tym łatwiej się pracuje z
ciastem.Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jak placki
miodowe nasiąkną kremem.SMACZNEGO !!!