Wykonanie
Święta tuż-tuż, a takie
ciasteczka można już zacząć piec
SKŁADNIKI25 dag
orzechów włoskich25 dag
migdałów15 dag
cukru pudru3
białka1 torebka
cukru wanilowego2 łyżeczki mielonego
cynamonuok. 10 dag połówek
orzechów do dekoracji
cukier puder i
cynamon do opruszeniaWYKONANIE
Orzechy i
migdały zemeleć na mączkę,
cukier puder przesiac przez gęste sito.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywna pianę, stopniowo dosypywać
cukier, 5-6 łyżek piany odłozyć na posamrowanie
ciasteczek, do reszty wsypać
orzechy,
migdały ,
cynamon i
cukier waniliowy,Dokładnie wymieszaćGotowe cisto rozwałkować, pomiędzy dwiema warstwami przezroczystej folii, chodzi o to by ciasto się nie rozmazało.. Foremkami , warto je zanurzyc w cukrze pudrze, wycinac gwiazdki, różnych rozmiarów, blachy przekryć paierem i rozłozyć
ciastkaCiastaka grubo posmarować odłożoną pianą, częśc przebrac kawałkami
orzechów. Piec prze 18-20 min w temperaturze 180 C . Ostudzić posypać
cynamonem i
cukrem pudrem.SMACZNEGO