Wykonanie
Naleśniki ok 30 sztuk:300 g
mąki,6
jajek,825 ml
mleka,3 łyżki roztopionego
masła,szczypta
soliFarsz:średniej wielkości
kalafior,6 średnich
ziemniaków,1
jajko,pół pęczku
pietruszki,
sól,
pieprz,łyżka
masła,200 g
wędzonego boczku,
cebula,pół szklanki
bułki tartejPanierka:3
jajka,
bułka tartą,
olej do smażenia
Mąkę przesiać do miski miksera dodać
jajka,
sól i połowę
mleka-miksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy.Dolewać resztę
mleka w międzyczasie.Na samym końcu
cukrem wlać
masło.Naleśniki smażyć na natłuszczonet średnio rozgrzanej patelni o wymiarach 20 cm.
Kalafior podzielić na różyczki,
ziemniaki obrać pokroić w kostkę i ugotować razem warzywa do miękkości w osolonej wodzie.Odcedzić i rozgnieść na puree dodając
przyprawy,
zioła i kawałek
masła.Masę przestudzić.
Boczek podsmażyć na patelni i
cebule zeszklić-dorzucić do masy.Dodać
jajko,
bułkę tartą i wymieszać dokładnie.Łyżkę farszu nakładamy na środek naleśniki i rozpłaszczamy.Zawijanie zaczynamy od
boków które zakładamy do środka a następnie delikatnie rolujemy od dołu do góry.Panierujemy,smażymy na złoty kolor z obu stron.