Wykonanie
6
jajek,niepełna szklanka (250ml)
mąki pszennej,1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki
cukruJajka muszą być w temperaturze pokojowej!Formę 26 cm nie smarujemy jedynie dno wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od
żółtek,ubić na sztywno ze szczyptą
soli.Pod koniec ubijania
białek dodajemy po jednej łyżce
cukru nie przestając miksować.Następnie dodajemy po jednym
żółtka i miksujemy.
Mąki trzeba przesiać nad
białkami i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką lub ruzgą.Masę przekładamy do formy,wyrównujemy.Pieczemy 35-40 minut w 160-170 stopniach.Zaraz po upieczeniu rzucamy forma z wysokości 60 cm o ziemię dwa
razy.To bardzo ważny element tego
biszkoptu będzie puszysty,równy, fantastyczny ☺.Studzimy w formie następnie obkrawamy brzegi nożem.