Wykonanie
Ciasto:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanka
cukru1/2 szklanki
oleju2
jajka1/4 szklanki
mleka3 łyżki
kakao (mocne)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliKrem:25 dag
masła (o temperaturze pokojowej)1 szklanka
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego2 łyżki
mleka1 łyżka
spirytusuKasza manna:1,5 szklanki
mleka3 łyżki
cukru3 łyżki
kaszy mannejPolewa czekoladowa :15 dag
masła3 łyżki
wody3 łyżki
kakao5 łyżek
cukruBrutfankę,keksówkę o wymiarach 30 cm smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Do dużej miski przesiać
mąkę razem z
kakao,
proszkiem do pieczenia,
solą i
sodą. Wsypać 1/2 szklanki
cukru i wymieszać.W oddzielnej miseczce
jajka ubić z pozostałym
cukrem, dodać
mleko i
olej. Połączyć z suchymi składnikami, dobrze wymiksować.Keksówkę wysmarować
masłem , posypać
bułką tarta, przełożyć ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka".Upieczone ciasto zostawiamy do całkowitego ostudzenia.Przygotowujemy polewę:wszystkie składniki podgrzać w rondelku,wymieszać,zagowować,wystudzić.Gotujemy
kaszę manną z podanych składników-chłodzimy.Krem:miękkie
masło ucieramy w mikserze z połową szklanki
cukru,dodajemy
mleko oraz
alkohol.Następnie dodajemy zimną
kaszę manną i wkładamy na kilka minut do zamrażarki aby masa szybko zgęstniała.Wystudzone ciastonkroimy na pół,smarujemy dolną część połową masy grysikowej,przykrywamy drugą połową ciasta i smarujemy górę i brzegi kremem.Polewamy
czekoladą.Warto też posypać podprażonym
kokosem lub
płatkami migdałowymi.