Wykonanie
Małdrzyki krakowskie, to tradycyjne placki
twarogowe z Małopolski, podawane na słodko, najczęściej posypane
cukrem pudrem. Ich nazwa wywodzi się od
sera „małdrzyka” lub „mądrzyka” – gatunku małego
sera ze słodkiego
mleka. Obecnie do robienia małdrzyków używa się już zwykłego białego
twarogu.
Serowe placuszki są wyjątkowo smaczne, mocno
twarogowe i treściwe. Z
cukrem pudrem – przepyszne! Możecie je też podać ze
śmietaną czy
owocami. Raczej trudno zjeść ich dużą ilość ;)Podczas smażenia należy uważać, by temperatura tłuszczu była wysoka, ale nie maksymalnie – placki muszą zdążyć usmażyć się w środku. Poza tym dość łatwo się przypalają, tak więc uważajcie ;) Smażcie do momentu gdy będą mocno rumiane, złote.Do smażenia polecam
masło klarowane zamiast
oleju – nadaje pyszny,
maślany smak.porcje dla 2 osóbSkładniki300 g
sera twarogowego półtłustego2
jajka1 łyżka stopionego
masła1 i 1/2 łyżeczka
cukru waniliowego5 łyżek
mąkido smażenia
masło klarowanedo posypania
cukier puderWykonanie
twaróg dobrze rozgnieść widelcem lub zmiksować w blenderzedo
sera dodać
jajka, stopione
masło oraz
cukier waniliowy i miksować za pomocą miksera, tak by wtłoczyć nieco powietrza i masa była pulchna i gładka na końcu dodać
mąkę i wmieszać ją delikatnie na niskich obrotach lub łyżką na patelni rozgrzać warstwę
masła klarowanegosmażyć partiami po 4 do 5 placków, aż będą mocno zrumienione, następnie przewrócić i powtórzyć. Ogień powinien być średni do mocnego – tłuszcz powinien być dość gorący, by nie wchłaniał się w placki, ale nie na maksymalnie, by wnętrze zdążyło dojśćplacki odsączyć na papierowym ręcznikupodawać gorące, posypane sporą ilością
cukru pudruOpublikowano: 10 września 2015Przepis własny, na podstawie tradycyjnych przepisów na małdrzyki krakowskie. Informacje na temat małdrzyka i małdrzyków za Wikipedia.orgLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Tabbouleh – tradycyjna
sałatka arabska
Sałatka z
wołowiną, grzankami i
parmezanemKrakowskie
ciasteczkaBarszcz wigilijny na zakwasiePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus