ßßß Cookit - przepis na Małdrzyki krakowskie

Małdrzyki krakowskie

nazwa

Wykonanie

Małdrzyki krakowskie, to tradycyjne placki twarogowe z Małopolski, podawane na słodko, najczęściej posypane cukrem pudrem. Ich nazwa wywodzi się od sera „małdrzyka” lub „mądrzyka” – gatunku małego sera ze słodkiego mleka. Obecnie do robienia małdrzyków używa się już zwykłego białego twarogu.
Serowe placuszki są wyjątkowo smaczne, mocno twarogowe i treściwe. Z cukrem pudrem – przepyszne! Możecie je też podać ze śmietaną czy owocami. Raczej trudno zjeść ich dużą ilość ;)
Podczas smażenia należy uważać, by temperatura tłuszczu była wysoka, ale nie maksymalnie – placki muszą zdążyć usmażyć się w środku. Poza tym dość łatwo się przypalają, tak więc uważajcie ;) Smażcie do momentu gdy będą mocno rumiane, złote.
Do smażenia polecam masło klarowane zamiast oleju – nadaje pyszny, maślany smak.
porcje dla 2 osób
Składniki
300 g sera twarogowego półtłustego
2 jajka
1 łyżka stopionego masła
1 i 1/2 łyżeczka cukru waniliowego
5 łyżek mąki
do smażenia
masło klarowane
do posypania
cukier puder
Wykonanie
twaróg dobrze rozgnieść widelcem lub zmiksować w blenderze
do sera dodać jajka, stopione masło oraz cukier waniliowy i miksować za pomocą miksera, tak by wtłoczyć nieco powietrza i masa była pulchna i gładka na końcu dodać mąkę i wmieszać ją delikatnie na niskich obrotach lub łyżką na patelni rozgrzać warstwę masła klarowanego
smażyć partiami po 4 do 5 placków, aż będą mocno zrumienione, następnie przewrócić i powtórzyć. Ogień powinien być średni do mocnego – tłuszcz powinien być dość gorący, by nie wchłaniał się w placki, ale nie na maksymalnie, by wnętrze zdążyło dojść
placki odsączyć na papierowym ręczniku
podawać gorące, posypane sporą ilością cukru pudru
Opublikowano: 10 września 2015
Przepis własny, na podstawie tradycyjnych przepisów na małdrzyki krakowskie. Informacje na temat małdrzyka i małdrzyków za Wikipedia.org
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Tabbouleh – tradycyjna sałatka arabska
Sałatka z wołowiną, grzankami i parmezanem
Krakowskie ciasteczka
Barszcz wigilijny na zakwasie
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/maldrzyki-krakowskie