ßßß Cookit - przepis na Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów)

Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów)

nazwa

Wykonanie

Orzeźwiający, słodko-kwaskowy, idealny mrożony deser na letnie dni. Domowy Sorbet Malinowy to świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Jego smak jest wyjątkowy a podany z bitą śmietaną to wprost poezja dla podniebienia.
500 g malin
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
sok z połowy cytryny
łyżka wódki (w wersji dla dzieci można pominąć)
Wodę podgrzewamy a następnie dodajemy cukier i energicznie mieszamy do rozpuszczenia i zagotowania wody. Gotujemy ok. 5 minut do momentu lekkiego zgęstnienia syropu. Studzimy.
Maliny miksujemy blenderem a następnie starannie przecieramy przez sito w celu pozbycia się pestek.
Do musu malinowego dodajemy sok z cytryny i wlewamy przygotowany syrop i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie przelewamy do plastikowego pojemnika i umieszczamy w zamrażalce. Co ok. 30 minut sorbet wyciągamy z lodówki i miksujemy, czynność tę powinniśmy powtórzyć minimum 5 razy - dzięki temu pozbędziemy się kryształków lodu w sorbecie.
Chłodzimy w zamrażalce do całkowitego zmrożenia (minimum 7-8 godzin).
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/09/najlepszy-domowy-sorbet-malinowy-bez.html