Wykonanie
Orzeźwiający, słodko-kwaskowy, idealny mrożony deser na letnie dni. Domowy
Sorbet Malinowy to świetna alternatywa dla tradycyjnych
lodów. Jego smak jest wyjątkowy a podany z
bitą śmietaną to wprost poezja dla podniebienia.
500 g
malin1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
wodysok z połowy
cytrynyłyżka
wódki (w wersji dla dzieci można pominąć)
Wodę podgrzewamy a następnie dodajemy
cukier i energicznie mieszamy do rozpuszczenia i zagotowania
wody. Gotujemy ok. 5 minut do momentu lekkiego zgęstnienia
syropu. Studzimy.
Maliny miksujemy blenderem a następnie starannie przecieramy przez sito w celu pozbycia się pestek.Do musu
malinowego dodajemy
sok z cytryny i wlewamy przygotowany
syrop i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie przelewamy do plastikowego pojemnika i umieszczamy w zamrażalce. Co ok. 30 minut
sorbet wyciągamy z lodówki i miksujemy, czynność tę powinniśmy powtórzyć minimum 5
razy - dzięki temu pozbędziemy się kryształków
lodu w
sorbecie.Chłodzimy w zamrażalce do całkowitego zmrożenia (minimum 7-8 godzin).