Wykonanie
W pierwszy wrześniowy weekend 2015 roku 5-6 września
toruńska starówka zamienia się w
miodem płynącą i
korzennymi przyprawami pachnącą krainę. Do Torunia dość daleko więc ja zapraszam na pachnącego piernika.Składniki:4
jajka1 szklanka
cukru1 łyżka
kakao1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
oleju2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
dżemu1 łyżeczka otartej suszonej
skórki z cytryny1 łyżeczka otartej suszonej skórki z
pomarańczySuche składniki mieszamy ze sobą.
Jajka ubijamy z
cukrem na puszysta masę. Ciągle mieszając dodajemy
olej,
dżem i
mąkę z
przyprawami. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego
Migdały to
orzechy, które posiadają wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - prozdrowotnych właściwości .
Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży . Można je polecić także na odchudzanie, gdyż zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i
cukru we
krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy i cukrzycy. Sprawdź, jakie jeszcze działanie mają
migdały.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/migdaly-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-migdalow_36593.html