Wykonanie
Co tu dużo pisać, ostatnio niespecjalnie dopisuje mi humor. Postanowiłam sobie go poprawić jakimś smakowitym
ciastem. Na zły nastrój najbardziej pomaga mi
czekolada albo szklanka
soku pomarańczowego do śniadania. Stąd też pomysł na nowy wypiek- jest to ciasto mocno improwizowane, stąd moje zaskoczenie, że coś z niego wyszło. Smak podkręca odrobina przypraw korzennych i domowa frużelina, z której można zrezygnować albo zastąpić ją
dżemem. Plusem jest krótki czas przygotowania- składniki wystarczy wymieszać łyżką lub z pomocą miksera.
Składniki na ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego
kakao2 łyżki
przyprawy do piernika (przepis na domową
przyprawę TUTAJ)0,5 szklanki
mleka0,5 szklanki soku wyciśniętego z
pomarańczyskórka otarta z 1
pomarańczy0,5 szklanki
oleju2
jajka40g
gorzkiej czekoladyPolewa:50g
margaryny3 łyżeczki pudru3 łyżeczki ciemnego
kakao3 łyżeczki
mlekaDodatkowo:Frużelina lub
dżem pomarańczowyPrzesiać do naczynia
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao,
przyprawę do piernika. Dodać
cukier,
mleko, sok, skórkę,
olej i
jajka. Wymieszać łyżką lub za pomocą miksera. Dodać pokruszoną
czekoladę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 1h w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekroić ciasto na pół i przełożyć frużeliną lub
dżemem. Przygotować polewę.
Margarynę rozpuścić z
mlekiem na wolnym ogniu, dodać pozostałe składniki i wymieszać. (nie gotować!). Gotową polewą polać ciasto. Smacznego!