Wykonanie
Na jesienne, długie wieczory polecam Wam szybki i prosty przepis na bardzo pyszne
ciasteczka.

Ilość porcji – 12-14
ciastekCzas wykonania – 25 min.Stopień trudności – łatwySkładniki: na
ciastka:150 g
mąki pszennej,1 łyżka
kakao,1 ½ łyżki
cukru pudru,25 g
gorzkiej czekolady (drobno posiekanej),3 ½ łyżki
miodu płynnego,3 łyżki
oliwy z oliwek,1
jajko,1 łyżeczka esencji z
kawy,1 łyżka kandyzowanej skórki z
pomarańczy,2 łyżki startej skórki z
pomarańczy,½ łyżeczki
sody. na
lukier:3 łyżki
cukru pudru,3 łyżki ciepłej
wody,Sposób wykonania:piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC,do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy mokre,całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę,blachę wykładamy papierem do pieczenia,masę nabieramy łyżką i układamy porcjami na blachę ( masa jest bardzo gęsta i lepka dlatego przy zdejmowaniu jej z łyżki najlepiej pomóc sobie małą łyżeczką),wstawiamy do piekarnika na 8-10 min.,po upieczeniu, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero zdejmujemy z blachy,do małej miseczki lub filiżanki wlewamy
wodę, dodajemy
cukier puder i mieszamy,
lukier powinien
mieć konsystencję gęstej
śmietany,
ciasteczka polewamy lukrem.