Wykonanie
Szparagi to jedne z moich ulubionych warzyw! Uwielbiam ten okres kiedy można je kupić w każdym sklepie, świeże, chrupiące i
młode. Najlepsze są po prostu z
masłem lub
tartą bułką. Idealne jako przekąska lub lekki obiad. :)Poniższy przepis zaczerpnęłam z książki "Kolekcja Dobrej Kuchni" z działu Dania główne z warzyw z której czasami korzystam gdy chcę wypróbować jakiś nowy przepis. Choć
szparagi przyrządzałam już wcześniej, tym razem zastosowałam się do nowego pomysłu gotowania ich w wodzie z
sokiem z cytryny. Efekt był delikatny, ale miał w sobie coś nowego i lekkiego. Poniższy przepis jest przeznaczony dla 4 osób.Składniki:1 kg
szparagów15 dag
masła2 łyżki
soku cytrynowego2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukruPrzyrządzenie:
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce, po czym opłukać pod bieżącą zimną
wodą i związać nicią kuchenną w cztery pęczki.W naczyniu zagotować 5 litrów (ja wykorzystałam 3 litry, dla mnie 5 to było stanowczo za dużo jak na tak niewielką ilość
szparagów) z
solą,
cukrem i
sokiem cytrynowym, włożyć pęczki
szparagów i gotować powoli na mały ogniu 25-30 minut.W rondelku roztopić
masło, po czym przelać do sosjerki i postawić na podgrzewaczu.Ugotowane
szparagi asączyć na podwójnie złożonej ściereczce kuchennej i ułożyć na ogrzanym półmisku. Usunąć nici, po czym delikatnie polać
masłem.
Nic trudnego! Przepis banalny, a przepyszny o ile ktoś lubi smak
szparagów. Ja użyłam
masła niesolonego, dlatego musiałam danie lekko posolić, ale bardzo mi smakował lekko
cytrynowy, chrupki smak tych warzyw podanych właśnie w ten sposób.