ßßß
SKŁADNIKI4 jajka18 dag cukru1 torebka waniliowego7 i 1/2 maki pszennej1 i 1/2 mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 dag mielonych i 10 dag całych orzechów laskowych15 dag , np kremu nugatowego typu nutella50 dag serka mascarpone25 dag chudego twarogu1 łyżka kakao100 ml. kremówkicukier puder i kakao do opruszeniaWYKONANIEOddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując 5 łyżek cukru. Kolejno dodawać po jednym żółtku , za każdym razem dokładnie łącząc je z masą. Mąkę przesiać przez sitko , dodać do masy , wsypać orzechy -wymieszać. Prostokątną blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 10 min . w tem. 200 C. Gorący biszkopt wyrzucić na wilgotną posypaną cukrem ściereczkę, zdjąć pergamin. Zwinąć w rulon.Na patelni skarmelizować 2 łyżki cukru, wsypać całe orzechy, wymieszać. Kilka odłożyć do dekoracji, pozostałe ostudzić i drobno posiekać.Serek mascarpone zmiksować z twarogiem, dodać 3 łyżki cukru, kakao, krem nugatowy i posiekane orzechy-wymieszaćZimny biszkopt posmarować kremem, zwinąć i odłożyć na godzinę do lodówki.Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem, przebrać ubitą smietaną.SMACZNEGO