ßßß Cookit - przepis na Solianka

Solianka

nazwa

Wykonanie

Solianka
Solanka (ros. солянка) tradycyjna zupa rosyjskiej i ukraińskiej kuchni. Wieloskładnikowa, gęsta i bardzo pożywna. Łączy w sobie wiele smaków, które z początku we wspólnym zestawieniu zupełnie do siebie nie pasują. Tak jak np. pomidory i kiszone ogórki. Nic bardziej mylnego, wszystko pasuje tu do wszystkiego i w dodatku smakuje naprawdę dobrze. Oczywiście jak każda pożywna zupa, solianka opiera się na mięsie. Można dodać tu różnego rodzaju mięso i przetwory mięsne tj. kiełbasy, wędzonki, czy tak jak ja żeberka.
Na 4-6 porcji potrzebujemy:
4 żeberka wieprzowe,
ok 5-6 większych kiszonych ogórków
mały koncentrat pomidorowy / można dodać dodatkowo pomidory z puszki
garść zielonych oliwek
garść kaparów
1 średniej wielkości cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, angielskie ziele
cytryna
śmietana
Przygotowanie:
Jak wyczarować to cudo na talerzu? Bardzo prosto:
Żeberka podsmażamy na patelni. Gdy będą już podsmażone dodajemy skrojoną w kosteczkę cebulkę i czosnek, po zeszkleniu całość przekładamy do garnka o pojemności >3l i zalewamy wodą, solimy i dodajemy angielskie ziele (ja dodałam też dla wyrazistego smaku ziarenka kolorowego pieprzu). Gdy całość się zagotuje dodajemy koncentrat pomidorowy i starte kiszone ogórki. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy oliwki, kapary i doprawiamy.
Na talerzu dodać łyżkę śmietany i 2 plasterki cytryny. Kto nie próbował, niech spróbuje :)
Jest pyszna!
SMACZNEGO!
Tags: Solanka,Solianka,oliwki,ogórkowa,kiszone ogórki,pomidory,koncentrat pomidorowy,kapary,śmietana,cytryna,zupa,kwaśna zupa,pożywna zupa,żeberka,mięsa
nast. »
Dodaj komentarz
Źródło:http://krewetka.info/zupy/44-solianka