ßßß Cookit - przepis na Nadziane ciasteczka migdałowo-orzechowe z płatkami pełnoziarnistymi

Nadziane ciasteczka migdałowo-orzechowe z płatkami pełnoziarnistymi

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Liebster Blog Award - kilka ...
Dwuwarstwowe smoothy owocowe »
Naszła mnie ostatnio straszna ochota na domowe ciasteczka. Przeszukałam szafki w kuchni i ... z dostępnych składników powstały te oto małe słodkości - nadziane ciasteczka migdałowo-orzechowe z płatkami pełnoziarnistymi. Spróbujcie, zapraszam.
... ciasteczka może i nie są "najurodziwsze", ale za to są pyszne. Idealnie się sprawdziły jako towarzysz do popołudniowej herbatki.
Składniki: (na blaszkę ciasteczek)
1 szklanka mąki pszennej + opcjonalnie troszkę do wyrabiania
1 łyżka mąki krupczatki
200 g miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki migdałów łuskanych *
1 łyżka orzechów nerkowca*
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki płatków pełnoziarnistych
* dodawałam według własnych upodobań, dla Was podaję orientacyjne ilości
Przygotowanie:
Płatki pełnoziarniste rozgniatamy niedbale w dłoniach. Orzech i migdały umieszczamy w misie blendera i rozdrabniamy.
Do miski wkładamy miękkie masło (nie z lodówki). Dodajemy całe jajko, mąki, cukier puder i rozdrobnione orzechy i migdały. Zagniatamy ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto będzie lekko lepkie, ale powinno odchodzić od ręki (jeśli tak nie jest dodajemy odrobinę mąki pszennej).
Na koniec dodajemy pokruszone płatki i znów wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Układamy w odstępach.
Ciastka pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do zarumienienia). Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości i grubości ciasteczek. Ja swoje zrobiłam większe i grubsze, dlatego piekłam je 25 minut.
Podajemy przestudzone np. do herbaty.
Smacznego
piątek, 17 lipca 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/07/Nadziane-ciasteczka-migdalowo-orzechowe-z.html