ßßß Cookit - przepis na Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera

Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera

nazwa

Wykonanie

Upał czy nie, coś słodkiego musi być. Dlatego dziś zapraszam Was na szybkie, proste ciasto, które można zrobić bez miksera. Moje mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką powstało kiedyś w drodze eksperymentu i bardzo lubię je piec, gdy nie mam czasu ani ochoty za długo stać w kuchni. W przygotowaniu jest naprawdę ekspresowe. No cóż... ja jednocześnie robiłam zupę ogórkową i przygotowywałam ten słodki wypiek i... jak zwykle wyszedł przepysznie. Zapraszam Was serdecznie na moje mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką, spróbujcie. Ja po upieczeniu zjadłam od razu dwa kawałki. Wraz z zimną ice tea była, to idealna słodka chwila odpoczynku.
... takiemu mlecznemu plackowi z brzoskwiniami i kruszonką ciężką się oprzeć
... zaraz po upieczeniu znikło pół blachy mojego ciasta
Składniki:
Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
9 łyżek oleju
1 1/3 szklanki mleka
1 cukier wanilinowy 8 g
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 brzoskwinie
Na kruszonkę:
1/2 szklanki mąki pszennej
30-40 g masła
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
W jednej misce mieszamy 2 całe jajka, olej i mleko przy pomocy ręcznej trzepaczki (jeśli tego nie lubicie, można również użyć miksera na wolnych obrotach). W drugiej mieszamy mąkę z cukrami i proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy składniki obu misek - powoli wsypujemy "suche" składniki do miski z "mokrymi". Prawda, że przygotowanie ciasta jest prost?
Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką blachy.
Brzoskwinie obieramy i kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Układamy je na cieście, lekko wciskając w masę.
Przygotowanie kruszonki:
Do miski wkładamy masło, siekamy je wstępnie nożem. Następnie wsypujemy mąkę i cukier. Rozcieramy wszystko ręką tworząc delikatną kruszonkę.
Kruszonką posypujemy wierzch ciasta (nie musimy wykorzystać całej kruszonki).
Etap końcowy:
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkowy poziom. Pieczemy 45 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy, studzimy.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/07/Mleczne-ciasto-z-brzoskwiniami-i-kruszonka-szybko.html