Wykonanie
Upał czy nie, coś słodkiego musi być. Dlatego dziś zapraszam Was na szybkie, proste ciasto, które można zrobić bez miksera. Moje
mleczne ciasto z
brzoskwiniami i kruszonką powstało kiedyś w drodze eksperymentu i bardzo lubię je piec, gdy nie mam czasu ani ochoty za długo stać w kuchni. W przygotowaniu jest naprawdę ekspresowe. No cóż... ja jednocześnie robiłam zupę
ogórkową i przygotowywałam ten słodki wypiek i... jak zwykle wyszedł przepysznie. Zapraszam Was serdecznie na moje
mleczne ciasto z
brzoskwiniami i kruszonką, spróbujcie. Ja po upieczeniu zjadłam od razu dwa kawałki. Wraz z zimną ice tea była, to idealna słodka chwila odpoczynku.
... takiemu mlecznemu plackowi z
brzoskwiniami i kruszonką ciężką się oprzeć
... zaraz po upieczeniu znikło pół blachy mojego ciastaSkładniki:Na ciasto:3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków9 łyżek
oleju1 1/3 szklanki
mleka1
cukier wanilinowy 8 g2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
brzoskwinieNa kruszonkę:1/2 szklanki
mąki pszennej30-40 g
masła3 łyżki
cukruPrzygotowanie:Przygotowanie ciasta:W jednej misce mieszamy 2 całe
jajka,
olej i
mleko przy pomocy ręcznej trzepaczki (jeśli tego nie lubicie, można również użyć miksera na wolnych obrotach). W drugiej mieszamy
mąkę z
cukrami i
proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy składniki obu misek - powoli wsypujemy "suche" składniki do miski z "mokrymi". Prawda, że przygotowanie ciasta jest prost?Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej
mąką blachy.
Brzoskwinie obieramy i kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Układamy je na cieście, lekko wciskając w masę.Przygotowanie kruszonki:Do miski wkładamy
masło, siekamy je wstępnie nożem. Następnie wsypujemy
mąkę i
cukier. Rozcieramy wszystko ręką tworząc delikatną kruszonkę.Kruszonką posypujemy wierzch ciasta (nie musimy wykorzystać całej kruszonki).Etap końcowy:Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkowy poziom. Pieczemy 45 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy, studzimy.Smacznego