ßßß Cookit - przepis na Ciasto sezonowe ze śliwkami - zawsze udane i pyszne

Ciasto sezonowe ze śliwkami - zawsze udane i pyszne

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Smerfny deserek - delikatny ...
Naleśniki z owocowym ... »
Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto ze śliwkami. Ostatnio dostałam 2 kilogramy pysznych, soczystych śliwek. A wiadomo, że najlepiej smakują w domowych cieście. Nie ma jak kawałek słodkiego wypieku ze śliwkami i herbata... Jak dla mnie, to po prostu poezja smaku. Ciasto, to jest naprawdę proste w wykonaniu i zawsze się udaje. Przepis z powodzeniem można również wykorzystać do przygotowania wypieku z innymi owocami, ale mi najbardziej odpowiada śliwkowa wersja. Spróbujcie, zapraszam.
... blacha wspaniałego, puszystego ciasta ze śliwkami - czy ktoś może się jej oprzeć?
Składniki:
1 3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy 8 g
4 szklanki maki pszennej
4 całe jajka
3 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka (w temp. pokojowej)
1 szklanka oleju
około 1/2 kg śliwek *
cukier puder do posypania wierzchu ciasta
* ilość śliwek zależy od ich rodzaju i wielkości blachy jaką użyjemy
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym (na "puszystą masę"). Następnie dodajemy mleko, dalej miksując. Po czym wlewamy olej, miksujemy.
Mąkę łączy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy po jednej szklance, ciągle miksując, aż do wyczerpania składników.
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Na wierzch układamy, lekko wciskając w ciasto, połówki śliwek.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka.
Uwaga! czas pieczenia jest uzależniony od soczystości śliwek. Dziś wykorzystałam bardziej soczystą odmianę, przez co czas pieczenia wydłużył się o 15 minut.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
czwartek, 30 lipca 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/07/Ciasto-sezonowe-ze-sliwkami-zawsze-udane-i-pyszne.html