ßßß Cookit - przepis na Złote ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej)

Złote ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej)

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Niezawodne ciasto ucierane z ...
Ciasteczka Makusie - ... »
Dzisiaj zapraszam na ciasto wszystkich miłośników owoców południowych. Jeśli tak jak ja uwielbiacie banany, to ciasto jest dla Was. Podczas pieczenia unosi się wspaniały, niepowtarzalny zapach. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie... I znika bardzo szybko. Przyznam się, że od razu po upieczeniu zjadłam trzy kawałki ;) Kolejną zaletą ciasta jest fakt, że do pieczenia nie używam mąki pszennej, a kukurydzianą. Dzięki temu ciasto jest o wiele zdrowsze o pięknym złotym kolorze. Zapraszam Was serdecznie na moje "Złote ciasto bananowe z rodzynkami". *
* przepis własny
... i jak tu nie zjeść od razu kilku kawałków? Nie da się - ciasto jest zbyt pyszne ;)
Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej Kupiec
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki rodzynek sułtańskich *
4 dojrzałe banany
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
* rodzynki można pominąć lub dodać większą ilość
Przygotowanie:
Banany obieramy ze skórek i w małej miseczce rozdrabniamy za pomocą widelca.
Do dużej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach. Następnie do masy jajecznej dodajemy z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Po czym dodajemy powoli mąkę kukurydzianą, ciągle miksując.
Do ciasta dodajemy nasze banany, miksujemy do połączenia składników na wysokich obrotach. W cieście mogą zostać nieduże kawałki bananów, po upieczeniu dzięki temu mamy wyczuwalne wspaniałe fragmenty tych południowych owoców.
Na koniec do ciasta dodajemy rodzynki, mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką kukurydzianą tortownicy (średnica 22 cm).
Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50-55 minut do tzw. "suchego patyczka".
Ciasto przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
... uwielbiam tego typu mięciutkie i wilgotne ciasta na mące kukurydzianej
Smacznego
sobota, 27 czerwca 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/06/Zlote-ciasto-bananowe-z-rodzynkami-na-mace.html