Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Niezawodne ciasto ucierane z ...
Ciasteczka Makusie - ... »Dzisiaj zapraszam na ciasto wszystkich miłośników
owoców południowych. Jeśli tak jak ja uwielbiacie
banany, to ciasto jest dla Was. Podczas pieczenia unosi się wspaniały, niepowtarzalny zapach. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie... I znika bardzo szybko. Przyznam się, że od razu po upieczeniu zjadłam trzy kawałki ;) Kolejną zaletą ciasta jest fakt, że do pieczenia nie używam
mąki pszennej, a kukurydzianą. Dzięki temu ciasto jest o wiele zdrowsze o pięknym złotym kolorze. Zapraszam Was serdecznie na moje "Złote ciasto
bananowe z
rodzynkami". ** przepis własny
... i jak tu nie zjeść od razu kilku kawałków? Nie da się - ciasto jest zbyt pyszne ;)
Składniki:1 szklanka
mąki kukurydzianej Kupiec3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
rodzynek sułtańskich *4 dojrzałe
banany1/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków*
rodzynki można pominąć lub dodać większą ilośćPrzygotowanie:
Banany obieramy ze skórek i w małej miseczce rozdrabniamy za pomocą widelca.Do dużej miski wbijamy całe
jajka, dodajemy
cukier i ubijamy na wysokich obrotach. Następnie do masy jajecznej dodajemy z
proszkiem do pieczenia, miksujemy. Po czym dodajemy powoli
mąkę kukurydzianą, ciągle miksując.Do ciasta dodajemy nasze
banany, miksujemy do połączenia składników na wysokich obrotach. W cieście mogą zostać nieduże kawałki
bananów, po upieczeniu dzięki temu mamy wyczuwalne wspaniałe fragmenty tych południowych
owoców.Na koniec do ciasta dodajemy
rodzynki, mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej
mąką kukurydzianą tortownicy (średnica 22 cm).Blachę z
ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50-55 minut do tzw. "suchego patyczka".Ciasto przed podaniem można delikatnie oprószyć
cukrem pudrem.
... uwielbiam tego typu mięciutkie i wilgotne ciasta na
mące kukurydzianejSmacznegosobota, 27 czerwca 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog