Wykonanie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki, placuszki, racuchy, itd. Dlatego takie potrawy bardzo często pojawiają się na moim
stole. Moja mała pociecha również je je z ogromną przyjemnością, co sprawia, że jeszcze z większym zapałem smażę i wymyślam nowe rodzaje tych pyszności. Dziś zapraszam Was na
kokosowe naleśniki, które podałam z pyszną
malinową konfiturą. Ale smakują równie wyśmienicie np. z
truskawkami,
bananami, itd. Z czym je podacie zależy wyłącznie od Waszej wyobraźni. Zapraszam.* przepis i pomysł własny

Zapraszam również na inne przepisy na naleśniki:
sojowe naleśniki
waniliowe, tradycyjne naleśniki - przepis podstawowySkładniki: (na około 16 sztuk)2 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
wiórków kokosowych2 3/4 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
mleka + 2 szklanki
wody gazowanej4 całe
jajkaszczypta
soliodrobina
olejuulubiona
konfitura lub inne dodatkiPrzygotowanie:Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
mleko i
wodę oraz szczyptę
soli, mieszamy ręczną trzepaczką do połączenia składników (lub miksujemy na wolnych obrotach, ja zawsze robię wszystko ręcznie). Następnie dodajemy
śmietanę i wiórki, znów mieszamy. Na koniec wsypujemy powoli
mąkę pszenną, cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta (wszystkie składniki muszą być dobrze połączone, a ciasto nie może
mieć grudek).Dobrą patelnię natłuszczamy lekko
olejem i wylewamy porcję ciasta (mniej więcej mała chochelka). Ciasto rozprowadzamy po patelni tworząc kształt naleśnika (lekko nią ruszając na wszystkie strony). Te naleśniki będą troszkę grubsze od tradycyjnych. Smażymy naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor.Podajemy z ulubioną
konfiturą lub innymi dodatkami.Smacznego