Wykonanie
Ostatnio zamieściłam przepis na trzyminutowe ciasto. Dostałam od Was pytania na mail czy nie dałoby się zrobić go w innej wersji. Ależ oczywiście. Czasami robię sobie takie pięciominutowe
ciasteczka biszkoptowe z
czekoladowym kremem.
Czemu pięciominutowe - bo tyle mniej więcej czasu zajmuje ich przygotowanie. Są idealne, gdy mamy ochotę na tzw. "małe co nieco".
Składniki:Na ciasto:3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko3 łyżki
cukru kryształ1 łyżeczka
cukru waniliowegoNa
krem czekoladowy:ok. 8 kostek
czekolady mlecznej1/2 łyżki
śmietanki 30%Na wierzch:
cukier puder do posypaniasos
wiśniowy lub ulubiony
dżemPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce. Przelewamy do głębokiego talerza ("rosołowego") lub innego dość płytkiego i szerokiego naczynia, które możemy włożyć do mikrofalówki. Naczynie uprzednio smarujemy tłuszczem i posypujemy
mąką , aby nasz placek łatwo z niego wyciągnąć). Wstawiamy do mikrofali na około 3 minuty (, gdy placek podrośnie trzymamy go jeszcze chwilkę i sprawdzamy - czas zależy od mikrofali). W tym czasie rozpuszczamy
czekoladę ze
śmietaną w garnku z grubym dnem. Wyciągamy gotowy placek. Kładziemy na desce i wycinamy nim kółka. Na połowę kółek nakładamy nasz
krem czekoladowy (szybko). Na wierz kładziemy kółko bez kremu.Posypujemy
cukrem pudrem i kładziemy odrobinę sosu
wiśniowego lub ulubionego
dżemu.W zależności od "formy" i wielkości kółek wyjdzie kilka
ciasteczek. Mi wychodzi około 4-5, czyli w sam raz ;)Smacznego