Wykonanie
Bardzo ważne jest aby
ryby pojawiały się na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu więc bardzo proszę dla wielbicieli
łososia,
łosoś słodko-
pomarańczowy.Przepis pochodzi z książki M. Makarowskiej "Jedz pysznie chudnij cudnie"Składniki500g fileta z
łososiaćwierć szklanki
miodu ( u mnie pół na pół z
syropem z agawy)pół łyżki startego
imbiruząbek
czosnkupół szklanki
sosu sojowego1/3 szklanki soku z
pomarańczyWymieszać sok z
pomarańczy,
miód,
sos sojowy,
czosnek i
imbir. Gotować przez minutę, ostudzić. Odlać 1/3 marynaty i zamarynować nią
łososia, następnie ułożyć go. na folii aluminiowej i piec 20 minut w 180 stopniach. Pozostałą marynatę gotować do momentu zgęstnienia około 5 minut, można nią polać już upieczoną
rybę lub
ryż jaśminowy z którym można podać
łososia. Ja podałam z surówką z
kapusty pekińskiej,
pora,
czerwonej papryki, odrobiny
kukurydzy oraz
sosy jogurtowego.