ßßß Cookit - przepis na Golonka indycza pieczona w ogórkach kiszonych

Golonka indycza pieczona w ogórkach kiszonych

nazwa

Wykonanie

Dużo czosnku, chude mięso, iście polski dodatek...
Fantastyczny, choć nieco wymagający czasowo obiad, prezentuje się tak! :)
3 średnie golonki indycze
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
8 średnich /6 dużych ogórków kiszonych
folia aluminiowa
marynata:
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżka suszonego czosnku z natką pietruszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 lub 3 łyżki oleju rzepakowego
Golonki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Skórę na mięsie delikatnie podważamy, uważając, by jej nie porwać.
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na małej tarce.
Ugniatamy go z czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki, a następnie wkładamy równomiernie pod skórę wszystkich golonek.
Z podanych składników robimy marynatę i obtaczamy w niej mięso z każdej strony.
Ogórki kiszone ścierami na tarce o dużych oczkach.
Połową ich ilości wyściełamy dno naczynia do zapiekania.
Na wierzch kładziemy przygotowane golonki i przykrywamy dokładnie resztą ogórków.
Tak przygotowane mięso odstawiamy na jakiś czas do lodówki.
Najlepiej będzie, gdy poleżą tam całą noc.
Mięso wyjmujemy z lodówki około godziny przed wstawieniem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wierzch naczynia z mięsem przykrywamy folią aluminiową.
Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Po tym czasie zdejmujemy folię i podlewamy golonki powstałym sosem.
Zapiekamy kolejnych 40 minut pod folią, co jakiś czas podlewając mięso.
Podajemy gorące, na sałacie lodowej z surówką z rzodkiewki oraz ziemniakami pure.
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2015/05/golonka-indycza-pieczona-w-ogorkach.html