Wykonanie

Dużo
czosnku, chude
mięso, iście polski dodatek...Fantastyczny, choć nieco wymagający czasowo obiad, prezentuje się tak! :)3 średnie
golonki indycze5 ząbków
czosnku1 łyżeczka
czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszki8 średnich /6 dużych
ogórków kiszonychfolia aluminiowamarynata:1 łyżka słodkiej wędzonej
papryki w proszku1 łyżka suszonego
czosnku niedźwiedziego1 łyżka suszonego
czosnku z
natką pietruszki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka świeżo startego
imbiru2 lub 3 łyżki
oleju rzepakowegoGolonki płuczemy pod bieżącą
wodą i osuszamy.Skórę na
mięsie delikatnie podważamy, uważając, by jej nie porwać.Ząbki
czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na małej tarce.Ugniatamy go z
czosnkiem niedźwiedzim i
natką pietruszki, a następnie wkładamy równomiernie pod skórę wszystkich
golonek.Z podanych składników robimy marynatę i obtaczamy w niej
mięso z każdej strony.
Ogórki kiszone ścierami na tarce o dużych oczkach.Połową ich ilości wyściełamy dno naczynia do zapiekania.Na wierzch kładziemy przygotowane
golonki i przykrywamy dokładnie resztą
ogórków.Tak przygotowane
mięso odstawiamy na jakiś czas do lodówki.Najlepiej będzie, gdy poleżą tam całą noc.
Mięso wyjmujemy z lodówki około godziny przed wstawieniem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Wierzch naczynia z
mięsem przykrywamy folią aluminiową.Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.Po tym czasie zdejmujemy folię i podlewamy
golonki powstałym sosem.Zapiekamy kolejnych 40 minut pod folią, co jakiś czas podlewając
mięso.Podajemy gorące, na sałacie lodowej z surówką z
rzodkiewki oraz
ziemniakami pure.
