ßßß
Pieczone warzywa z sosem z nerkowcówRoasted vegetables with cashew sauceSKŁADNIKI: na warzywa:4 marchewki3 garście fasolki szparagowej1/2 kalafiora1 łyżka oleju kokosowegoszczypta słodkiej i ostrej papryczkiszczypta soli na sos:1 duża łyżka masła z nerkowców2 łyżki wody1 łyżeczka soku z cytrynylistki oregano i bazyliiWYKONANIE:Marchewki obieramy, wszystkie warzywa myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Mieszamy je z olejem kokosowym, słodką i ostrą papryczką i szczyptą soli. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.Składniki na sos miksujemy (oprócz listków oregano i bazylii, które siekamy i na końcu dodajemy do sosu). Powinien być on dość gęsty, dlatego najlepiej dać najpierw 1 łyżkę wody, a najwyżej potem dodać drugą czy nawet trzecią.