ßßß
Burgery z ciecierzycy i batataChickpea sweet potato burgersInspiracjaSKŁADNIKI (na 12 małych/6 dużych burgerów):1 szklanka suchej ciecierzycy1 łyżeczka sody oczyszczonej1 średni batat (ok. 250g)3-4 łyżki mąki kukurydzianej + trochę do obtaczenia3 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka papryki ostrej1 łyżeczka papryki wędzonej1 łyżka olejugarść sezamugarść słonecznikaWYKONANIE:Nasiona prażymy na suchej patelni. Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie z 1/2 łyżeczki sody, a następnego dnia gotujemy przez około godzinę (żeby była miękka) również z 1/2 łyżeczki sody. Batata myjemy i pieczemy przez około godzinę w 200 stopniach (również musi być mięciutki). Łyżką wyjmujemy z niego miąższ, który wrzucamy do miski razem z miękką ciecierzycą i blendujemy (nie musi być super gładko!). Dodajemy pozostałe składniki (sezam, słonecznik, paprykę, olej, sos sojowy, mąkę kukurydzianą) i łączymy całość. Formujemy burgery, delikatnie obtaczając w mące kukurydzianej i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, po około 15 minut z każdej strony.