ßßß Cookit - przepis na Zakochana w burgerach

Zakochana w burgerach

nazwa

Wykonanie

Te burgery są prze-ge-nial-ne, wcale nie przesadzam. Zaryzykowałabym stwierdzeniem, że posmakowałyby każdemu - z zewnątrz przyjemnie chrupiące, a w środku mięciutkie. Zapraszam po przepis ;)
Burgery z ciecierzycy i batata
Chickpea sweet potato burgers
Inspiracja
SKŁADNIKI (na 12 małych/6 dużych burgerów):
1 szklanka suchej ciecierzycy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 średni batat (ok. 250g)
3-4 łyżki mąki kukurydzianej + trochę do obtaczenia
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka oleju
garść sezamu
garść słonecznika
WYKONANIE:
Nasiona prażymy na suchej patelni. Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie z 1/2 łyżeczki sody, a następnego dnia gotujemy przez około godzinę (żeby była miękka) również z 1/2 łyżeczki sody. Batata myjemy i pieczemy przez około godzinę w 200 stopniach (również musi być mięciutki). Łyżką wyjmujemy z niego miąższ, który wrzucamy do miski razem z miękką ciecierzycą i blendujemy (nie musi być super gładko!). Dodajemy pozostałe składniki (sezam, słonecznik, paprykę, olej, sos sojowy, mąkę kukurydzianą) i łączymy całość. Formujemy burgery, delikatnie obtaczając w mące kukurydzianej i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, po około 15 minut z każdej strony.
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2015/06/zakochana-w-burgerach.html