Wykonanie
Te burgery są prze-ge-nial-ne, wcale nie przesadzam. Zaryzykowałabym stwierdzeniem, że posmakowałyby każdemu - z zewnątrz przyjemnie chrupiące, a w środku mięciutkie. Zapraszam po przepis ;)

Burgery z
ciecierzycy i
batataChickpea sweet potato burgersInspiracjaSKŁADNIKI (na 12 małych/6 dużych burgerów):1 szklanka suchej
ciecierzycy1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 średni
batat (ok. 250g)3-4 łyżki
mąki kukurydzianej + trochę do obtaczenia3 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
papryki ostrej1 łyżeczka
papryki wędzonej1 łyżka
olejugarść
sezamugarść
słonecznikaWYKONANIE:Nasiona prażymy na suchej patelni.
Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie z 1/2 łyżeczki
sody, a następnego dnia gotujemy przez około godzinę (żeby była miękka) również z 1/2 łyżeczki
sody.
Batata myjemy i pieczemy przez około godzinę w 200 stopniach (również musi być mięciutki). Łyżką wyjmujemy z niego miąższ, który wrzucamy do miski razem z miękką
ciecierzycą i blendujemy (nie musi być super gładko!). Dodajemy pozostałe składniki (
sezam,
słonecznik,
paprykę,
olej,
sos sojowy,
mąkę kukurydzianą) i łączymy całość. Formujemy burgery, delikatnie obtaczając w
mące kukurydzianej i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, po około 15 minut z każdej strony.
