ßßß
Kotlety z ciecierzycy z kaszą gryczaną, dynią, papryką, ogórkiem, rukolą i tahiniChickpea lentils with buchwheat groats, pumpkin, red pepper, cucumber, arugula and tahiniSKŁADNIKI:1 opakowanie ciecierzycy 400 g + 1 łyżeczka sody oczyszczonej1 czerwona papryka2 łyżki tahini3 łyżki mąki gryczanej/orkiszowej + trochę do obtaczania3-4 łyżki sosu sojowego1/2 łyżki papryki wędzonej1/3 łyżeczki mielonego kuminu1/3 łyżeczki chilli1/3 łyżeczki cynamonuWYKONANIE:1. Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.2. Następnego dnia gotujemy ją z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, aż będzie miękka (ok. 30 minut). Wtedy dokładnie ją odcedzamy i blendujemy.3. Paprykę myjemy i drobno siekamy.4. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.5. Formujemy kotleciki, obtaczając je delikatnie w mące.6. Pieczemy około 30 minut, po 15 z każdej strony, w 180 stopniach.