Wykonanie
Miały być falafele, ale w końcu zdecydowałam się na moje ulubione, sprawdzone pieczone kotlety z
ciecierzycy, do których można dodać wszystko to, na co ma się ochotę.Tym razem zrobiłam wersję z
papryką, ale dobrze się również sprawdzi
marchewka czy np.
batat (klik) ;)

Kotlety z
ciecierzycy z
kaszą gryczaną,
dynią,
papryką,
ogórkiem,
rukolą i tahiniChickpea lentils with buchwheat groats, pumpkin, red pepper, cucumber, arugula and tahiniSKŁADNIKI:1 opakowanie
ciecierzycy 400 g + 1 łyżeczka
sody oczyszczonej1
czerwona papryka2 łyżki tahini3 łyżki
mąki gryczanej/orkiszowej + trochę do obtaczania3-4 łyżki
sosu sojowego1/2 łyżki
papryki wędzonej1/3 łyżeczki mielonego kuminu1/3 łyżeczki
chilli1/3 łyżeczki
cynamonuWYKONANIE:1.
Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie z 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej.2. Następnego dnia gotujemy ją z 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej, aż będzie miękka (ok. 30 minut). Wtedy dokładnie ją odcedzamy i blendujemy.3.
Paprykę myjemy i drobno siekamy.4. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.5. Formujemy kotleciki, obtaczając je delikatnie w
mące.6. Pieczemy około 30 minut, po 15 z każdej strony, w 180 stopniach.