Wykonanie
Zrobiłam sobie mały challenge - czterodniowy weganizm. Jest długi weekend, mam dużo czasu, więc
mogę wreszcie wypróbować kilka wegańskich przepisów, które od pewnego czasu zalegają w moich zakładkach, a są trochę bardziej wymagające (żeby nikogo nie wprowadzić w błąd - generalnie weganizm nie jest czasochłonny!)Nie jestem ani wege, ani vegan.
Mięso jem 2-3
razy w miesiącu, ale jego smak jest mi raczej obojętny, żeby nie powiedzieć nudny. Gorzej z
nabiałem, którego jem mimo wszystko trochę za dużo.. Dlatego taki eksperyment mi się przyda, a i mam nadzieję, że wegańskie przepisy zagoszczą na dobre w moim menu :)Pomysł na obiad? Słynne kotlety z
soczewicy z
kaszą jaglaną,
fasolką szparagową,
marchewką i
kalafiorem!

Kotlety z
soczewicyLentil pattiesSKŁADNIKI (na 12 małych/8 dużych):1 szklanka
soczewicy2 szklanki
wody1
marchewka1/2
cebuli4 łyżki zmielonych
płatków owsianychotręby owsiane
olej rzepakowypieprzsólWYKONANIE:
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez około godzinę, odcedzamy i studzimy.
Marchewkę ścieramy na tarce,
cebulę siekamy. Podsmażamy
cebulę i
marchewkę na natłuszczonej patelni, doprawiamy
solą i
pieprzem. W misce mieszamy
soczewicę,
cebulę,
marchewkę i
płatki owsiane, solimy do smaku. Formujemy w rękach kotlety i obtaczamy je w otrębach. Smażymy na natłuszczonej patelni około 3 minuty z każdej strony.