Wykonanie

Dziś zabieram Was do świata afrykańskich smaków. Kiedy pierwszy raz usłyszałam skład tej potrawy, pomyślałam, że wyobraźnia wymknęła się komuś
spod kontroli...Upewniłam się jednak, że przepis jest jak najbardziej poprawny i jest całkowicie oryginalną potrawą afrykańską.
Chleb Afrykański to
mięso mielone połączone z
jabłkiem i
bananem co sprawia, że doznania jakich doświadczamy jedząc to danie są pozytywnie zaskakujące.To co? Zaczynamy!Najpierw jednak lista zakupów (na naprawdę wielki obiadm, jeśli chcecie zrobić
mięso np. na dwa dni, dla 4 os. rodziny, wystarczy połowa składników:)):

1 kg
mielonego mięsapół
cebuli2 ząbki
czosnku3
jajkabułka tarta2
banany (rozgniatamy je najlepiej widelcem)2
jabłka (pokrojone w drobną kostkę, lub starte na najgrubszych oczkach)
rodzynki (ja nie lubię, więc sobie podarowałam)
sól,
pieprzcurry (ok. 1 łyżeczki)Piekarnik nagrzewamy do 245 stopni.

W dużej misce mieszamy
mięso z pokrojona w kostkę
cebulą, zgniecionym
czosnkiem,
jajami,
solą,
pieprzem i
curry.
Mięsna masa będzie najprawdopodobniej dość rzadka więc dodajemy ok. 1/4 szklanki
bułki tartej (w tym wypadku trzeba wykazać się wyczuciem i dążyć do osiągnięcia konsystencji, która pozwoli uformować kształtną kulkę. Na koniec dodajemy
jabłka,
banany i (jeśli lubicie)
rodzynki. Teraz wystarczy wysmarować naczynie żaroodporne
masłem i włożyć
mięso formując z niego krągły bochenek:). Na górę dajemy odrobinę
masła i wkładamy nasz
chleb do piekarnika na ok. 40 min.Po tym czasie warto sprawdzić, czy
mięso nie jest surowe w środku, krojąc
mięsne kromki.Uwaga: dzieci delikatnie dały do zrozumienia, że afryka dla nich jednak dzika ale dorośli zajadali jak dzicy:)Próbujcie i
dajcie znać jak Wam smakowało.Ja idę sobie dokroić jeszcze kawałek...;P

