Wykonanie
Moje codzienne wyzwanie- przygotować jedzenie tak, żeby było dietetycznie i smacznie.Tym razem zdrowe owsiane
ciastka w wersji bardzo light oraz zdrowej ale kalorycznej.
Składniki:pół szklanki
płatków owsianychpół szklanki
mueslipół szklanki prażonych pestek
słonecznika (lub dyni,
orzechów,
migdałów,
rodzynek)pół szklanki
amarantusa3
jajkaszczypta
soliszczypta
kurkumyłyżka
jogurtu naturalnegoLIGHT:duuuża łyżka
miodułyżka
jogurtu naturalnegoHARD:2-3 łyżki
masła2 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
białego cukruopcjonalnie –
gorzka czekoladaPrzygotowanie: :Mieszamy podstawowe składniki
Rozdzielamy je na dwie miski, mniej więcej po połowieRoztapiamy
cukier z
masłem, wlewamy do
ciastek w wersji hard. MieszamyDo drugiej miseczki dodajemy
miód i
jogurt. MieszamyPiekarnik nagrzewamy do 200 stopniFormujemy kulki i kładziemy
ciasteczka na rozgrzaną blachę wyłożoną papieremPieczemy ok 20-25 minut, aż się zarumienią.*Przed pieczeniem można posypać je lekko
brązowym cukrem, wtedy skórka będzie chrupiąca, lekko karmelowa
Ciastka są chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Idealna na szybkie śniadanie; )